Parte Alta Tarragona: daar waar de geschiedenis op straat ligt

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

La Parte Alta betekent letterlijk: het hoge deel. Om de historische stadswijk in Tarragona te bereiken moet je inderdaad een stukje naar boven lopen. Vanaf daar heb je een prachtig zicht op zee en kun je genieten van alle historie en mooie gebouwen in de smalle, koele straatjes.

Parte Alta Tarragona: het historisch centrum

Je bent vast wel eens in El Gotico of El Borne geweest in Barcelona. Als dat zo is, dan zul je wanneer je rondloopt in de Parte Alta in Tarragona de smalle straatjes en de bouwstijl herkennen. Parte Alta ligt hoger omdat het op een bergketen ligt.

parte alta tarragona

Romeinse historie

De Parte Alta, het historische stadsdeel, is omringt door de oude  Romeinse muur, die in de 3e eeuw v. Chr. ongeveer 4 km lang was. Nu is er nog maar 1 kilometer stadsmuur over plus een toegangspoort. Die kun je vinden naast het park Campo de Marte. Daar kun je ook entreekaartjes kopen om over de Romeinse stadsmuur te wandelen en Tarragona te bekijken zoals de Romeinse wachters dat duizenden jaren geleden deden. Benieuwd hoe de Romeinse stad eruit zag? Bekijk dan de maquette van het Romeinse Tarragona op Plaça del Pallol 3 in Tarragona. De toegang is gratis.

Het bovenste deel van La Parte Alta is gevestigd op wat de Akropolis van het Romeinse Tarraco zou kunnen worden genoemd.

parte alta tarragona

Middeleeuwse historie

parte alta tarragona

Gedurende een groot deel van de Middeleeuwen was La Parte Alta hét centrum van  Tarragona. Midden in het historisch stadsdeel staat de kathedraal van Tarragona, een prachtig bouwwerk dat boven de stad uit torent. Met de bouw ervan werd begonnen rond 1146. In 1331 was deze af. De architectuur is een voorbeeld van de overgang van romaanse naar gotische stijlen.

Naast de kathedraal ligt restaurant Frida. Als je van Mexicaans eten houdt, een echte aanrader. Als je vraagt om een tafeltje op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal.

Het Pla de la Seu, een grote openluchtruimte vlak voor de kathedraal, ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Je vindt hier onder andere gotische herenhuizen waaronder de oude pastorie, het huis Balsells, het Casa del Abt de Poblet en de Porches de la Carrer Merceria. Het is een goede plek om een terrasje te pakken.

Joodse wijk El Call

ca la garsa tarragona

De meest pittoreske hoekjes van Tarragona kun je vinden in El Call, de voormalige Joodse wijk van Tarragona. Hier zie je oude portieken,  smalle straatjes en elegante middeleeuwse huizen die deel uitmaakten van de Joodse wijk. Vanaf Plaça dels Angels strekt het netwerk aan straatjes zich uit. Via de straten Granada en Talavera, Plaça del Rei, Plaça dels Angels en Rovellat vindt je emblematische gebouwen, zoals een (voormalige) Joodse synagoge, badhuizen, een slagerij en de scholen.

Meer lezen over Tarragona

Ik wil zo graag even met jou wandelen in Tarragona

Restaurant Frida: de beste Mexicaan in Tarragona en omstreken – Casalunya

Olijven met ansjovis, een schijfje citroen en ijs: zo serveer je een goede Vermút 

Andere blogs

Tarragona station
montroig del camp casalunya
selva-digital-logo-liggend

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen