Zo viert Tarragona de Catalaanse Nationale Feestdag La Diada

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

El jaar viert de Spaanse regio Catalonië La Diada, dat is de Nationale Feestdag van Catalonië. Sinds de clash met de Spaanse regering over de afscheiding van Catalonië heeft deze van origine feestdag een grimmig tintje gekregen. Zo maken de feestelijke activiteiten steeds vaker plaats voor protesten van separatisten.

Wat is La Diada?

Diada Nacional de Catalunya of Catalaanse Nationale Feestdag, vaak kortweg La Diada genaamd, is de nationale feestdag van Catalonië, een autonome gemeenschap van Spanje. Hij wordt op 11 september gevierd.

De dag gaat terug tot 11 september 1714, tijdens de Spaanse Successieoorlog, toen het kasteel van Cardona, als laatste oord van verzet, zich moest overgeven na de val van Barcelona. De blokkade was goed een jaar tevoren, kort na de Vrede van Utrecht begonnen door Spaanse en Franse troepen. Op 25 juli 1714 gingen de troepen over tot een belegering. Na de val van Barcelona richtte Filips V een streng centralistische staat naar Frans model op en werd de verregaande zelfstandigheid van het vorstendom Catalonië, waarvan het onder de Kroon van Aragón genoot, volledig afgeschaft.

Tarragona was één van de eerste Catalaanse steden die zich verzette tegen de bezetting door de Bourbons. De Oostenrijkse Catalaanse generaal Rafael Nebot verzamelde zo’n 1300 soldaten, waaronder cavalerie, infanterie en militie, om te proberen de overgave van de stad Tarragona aan de markies van Lede te voorkomen, maar hij werd op 16 juli 1713 in Torredembarra verslagen.

Castells in Tarragona op La Diada

la diada

Op de Nationale dag van Catalonië wordt de Catalaanse cultuur extra in het zonnetje gezet. In Tarragona wordt er daarom de Sardana gedanst, de traditionele Catalaanse kringdans. Ook maken de lokale castellers een menselijke toren. Helaas is het vanwege de beperkingen rondom de corona-epidemie dit jaar verboden om menselijke kastelen te maken. We zullen dus opnieuw een jaartje moeten wachten totdat we dit weer mogen bewonderen op één van de plaza’s in Tarragona.

Protesten in plaats van feest

Ik verwacht dat er dit jaar weinig festiviteiten zijn rondom La Diada. Zowel op de gemeentelijke site van Tarragona als de website van het lokale verkeersbureau is er geen informatie te vinden over de feestelijke activiteiten. Daarentegen is het op social media wel losgebarsten over waar en wanneer er protesten zullen zijn aankomende zaterdag 11 september.

Meer lezen over wonen in Tarragona

Videowandelen door Tarragona: ga je mee?

Catalaanse cultuur: hoe goed ken jij deze al?

Wijnkelder inrichten: dit zijn de tips & tricks

Andere blogs

Digital nomad
appartement spanje
Casalunya aankoopbegeleiding

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen