Olijven met ansjovis, een schijfje sinaasappel en ijs: zo serveer je een goede Vermút

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Vermut. De eerste keer dat ik het dronk deed het mij denken aan een hoestdrankje. Nu kan ik, hoe alcoholisch dat ook klinkt, mij een leven zonder vermut in Tarragona niet meer voorstellen. Het is zo verweven in de cultuur en in de gezelligheid op het terras en momenten met vrienden en familie. Wat is dat toch voor drankje, vermut, en hoe kun je dit thuis het beste serveren?

 Vermut: wat is dat voor drankje?

Vermout (je spreekt het uit als vermut en schrijft dat ook zo in Catalonië) is een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. De drank ontstond in Frankrijk in de 18e eeuw en was geïnspireerd op een Duitse versterkte wijn met absintalsem (Artemisia absinthium), een plant die in het Duits Wermut heet (in het Middelnederlands wermoed). In Tarragona, en met name in Reus waar veel vermut wordt geproduceerd, is vermut een diep geworteld aperitief. Dit drankje is de laatste tijd zo populair geworden dat er speciale cafés zijn geopend rondom vermut. Denk maar aan El Museo del Vermut in Reus en La Casa del Vermut in Tarragona. Ook komen er steeds meer nieuwe prachtige producties vermut op de markt in de meest prachtige flessen.

 Hoe wordt vermut gemaakt?

Bij het maken van vermut worden maar liefst 50 tot 80 verschillende ingrediënten gebruikt. Het is dit grote aantal toppings dat het verschil maakt tussen de ene vermutproducent en de andere. De meest gebruikte ingrediënten voor vermut zijn: kruidnagel uit Madagaskar, viooltjes, frambozen, alsem, citroen en leliewortel. ´Zwarte´ vermut is het meest populair, rosé vermut bestaat wel maar neemt nog niet zo gretig aftrek als de zwarte variant.

Dé serveertips voor een goede vermut

Eén hele gezellige manier van vermut drinken is op het terras of in de bar. In Tarragona is samen vermut drinken in het weekend echt een ding. Een typische Whatsappvraag die in het weekend in de groep wordt gegooid is: ´waar spreken we af voor de vermut´. Het gangbare tijdstip hiervoor is tussen 12.00 en 13.00, wanneer je er ook patatas bravas en chipirones bij kunt bestellen.

Als je een goede fles in huis hebt en je zelf deze zo lekker mogelijk wilt serveren, zorg ervoor dat je de volgende ingrediënten in huis hebt. IJs, olijven, citroen of sinaasappel. Serveer de vermut koud, met daarin een schijfje sinaasappel of citroen en prik een olijf op een stokje. Een olijf met een ansjovis zorgt voor een extra lekkere smaak. Als je van zeedieren houdt, dan is vermut samen met kokkels, mosselen en andere zeedieren sowieso een heerlijke combinatie.

Proost, op jou en James Bond

Als je nog nieuw bent in de vermut-cultuur, dan zouden we zeggen: geniet ervan. Door dit drankje te proeven, neem je een culinair kijkje in het hart van de Catalaanse cultuur. Er zijn ook veel beroemdheden die genoten van vermut.  Salvador Dalí was ook een bekende genieter van vermut en deed dit het liefst samen met zijn muze, Gala. In diverse scènes drinkt Agent 007, in een bar een cocktail met een olijf erin.
Het is ook bekend dat Richard Nixon, toen hij moest vertrekken uit het Witte Huis, naar de fles zwarte vermouth greep. Andere bekende genieters van vermut: Frank Sinatra, Glenn Ford, Oprah Winfrey, Franklin Roosevelt en Ernest Hemingway.

Proost!

Meer lezen

Catalaanse cultuur: hoe goed ken jij deze al? 

Andere blogs

Action
appartement-in-spanje
woning kopen in l ametlla del mar

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen