Elektriciteit aansluiten na aankoop woning Spanje

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je hebt eindelijk de sleutels van jullie woning in Spanje. Ik zou zeggen: nu begint het feest pas, er is vanalles te regelen. Eén ´to do´ is het aansluiten, of heraansluiten, van elektriciteit in de woning. Hierbij delen wij informatie over de mogelijkheden, en waar je rekening mee moet houden. 

Een eerste tip voor het opnieuw aansluiten voor energie is dat het even kan duren totdat de elektriciteit weer wordt aangesloten. Helemaal als de woning ouder is dan 20 jaar. Dan dient de meterkast ook eerst nog gekeurd te worden voordat de elektriciteit weer wordt aangesloten.

Zonne-energie: de meest toekomstvriendelijke keuze

Na aankoop van de woning zul je veel keuzes moeten maken. Variërend van: welke kleur verven we de muur tot en met: hoe duurzaam wil ik dat de energie is die we gebruiken in de woning. Welke woonverzekering sluiten we af (hierbij onze tips), hoe zit het met de VvE, de belastingen etc, zijn zaken waar je wellicht nu pas over gaat nadenken.

Wij moedigen je aan om écht even de tijd te nemen om na te denken over jouw energieleverancier in Spanje. De elektriciteitsprijzen zijn in de zomer van 2021 flink gestegen, wat iedereen er extra van bewust maakt dat we voor de uitputtende energiebronnen afhankelijk zijn van de politiek en de energie brokers die de energie duurder of goedkoper kunnen inkopen. Logisch dat de wens ontstaat om zelf in energie te voorzien via bijvoorbeeld zonne-energie.

Hierbij hebben we een aantal aanbieders van zonne-energie in Catalonië op een rij gezet.
Het nadeel van kiezen voor zonne-energie is dat je nu een investering moet maken die je niet meteen terugkrijgt. Geld dat je misschien liever steekt in het kopen van meubels of andere zichtbare zaken in de woning. Voordeel is dat je de basics, namelijk energiegebruik, meteen goed aanpakt en meteen al kunt terugverdienen op de door jou zelf opgewekte energie.

zonnepanelen

Groene en duurzame energieleveranciers

Is het installeren van zonnepanelen voor jou nog een stap te ver, dan kun je ook overwegen om een energieleverancier te kiezen die groene en duurzame energie levert. Groene energie, ook wel hernieuwbare energie of schone energie genoemd, is energie die wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare bronnen. Het wordt opgewekt en aan het elektriciteitsdistributienet toegevoerd, waar het vrijwel niet te onderscheiden is van niet-hernieuwbare energie.

Er zijn ontzettend veel aanbieders van energie in Spanje, ook van duurzame energie.

Hierbij een greep uit de aanbieders van duurzame energie:

Holaluz
Dit 100% groene energieproductiebedrijf, opgericht in Barcelona, heeft al meer dan 150.000 klanten (particulieren en bedrijven) in het hele land en is bezig met een van de belangrijkste uitbreidingen in de bedrijfswereld. Je zou HolaLuz kunnen vergelijken met de Nederlandse Greenchoise. Omdat ze én een goed groen product leveren, én ontzettend veel aandacht geven aan een fantastische gebruikerservaring als klant, zowel bij het bestellen en de klantenservice. Waarbij HolaLuz je vaak compleet verrast, watch and see.

Ga naar de website van Holaluz

Som Energia
Een van de pioniers in de productie van energie die voor 100% uit hernieuwbare bronnen komt. Opgericht in 2010 in Catalonië en telt nu meer dan 50.000 leden in heel Spanje.

Ga naar de website van Som Energia

Lucera Energie
Lucera Energía noemt zichzelf het meest eerlijke elektriciteitsbedrijf; je betaalt voor de energie hetzelfde als zij betalen om het in te kopen. Ze vragen alleen een vast maandelijks bedrag voor het beheer van je account. De energie is 100% afkomstig van hernieuwbare bronnen.

Ga naar de website van Lucera Energía

Aura Energía
Een andere leverancier van 100% hernieuwbare energie, Aura Energía, is gevestigd in Sant Joan Despí (Barcelona) en levert energie aan woningen, kleine en middelgrote ondernemingen en de grote industrie.

Ga naar de website van Aura Energía

electriciteit spanje

Energieleveranciers met slimme meters

De energieleveranciers maken tegenwoordig steeds vaker gebruik van slimme meters. Dat betekent dat de stand automatisch en op afstand is af te lezen. Je krijgt maandelijks de rekening van het echte verbruik.

Endesa
Endesa is een van de grootste elektriciteitsbedrijven in Spanje, met een nettowinst van 1394 miljoen euro in 2020 (dat is 8 keer meer dan in 2019). Als je bij Endesa ´luz´ afsluit, dan kun je rekenen op een slimme meter, een zogenaamd Contador Inteligente.

Ga naar de website van Endesa

Iberdrola
Ook Iberdrola biedt haar klanten een slimme meter aan. Iberdrola is een Spaanse nv en multinational gevestigd in Bilbao, Baskenland. Iberdrola is ook netbeheerder en telde in 2017 ruim 34 miljoen klanten voor elektriciteit en aardgas. Het bedrijf distribueert meer elektriciteit dan het zelf opwekt. Bij het bedrijf werken wereldwijd ruim 34.000 personen.

Ga naar de website van Iberdrola 

electriciteit spanje

 Meer lezen over wonen in Spanje

Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends om in de gaten te houden

Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Elektriciteitsprijzen stijgen tot recordhoogte in Spanje

Andere blogs

Strand Spanje
Huis Tarragona
Huis spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen