Droom jij er ook van om een tweede huis te hebben in de zon? Je bent niet de enige. Veel mensen dromen hiervan, maar weten niet zo goed hoe de eerste stap te zetten. Wat het kost om een woning te kopen, bijvoorbeeld in Spanje. En wat de mogelijkheden zijn om deze woning te verhuren in de maanden dat je deze niet gebruikt. In dit blog gaan wij jou uitleggen hoe je dit kunt aanpakken. Zodat jij én een fijn vakantieadres hebt, én in de maanden dat je de woning verhuurt huur krijgt bijgeschreven op je bankrekening.
Er zijn twee manieren om te investeren in vastgoed. Direct, of indirect via vastgoedfondsen. Dit blog gaat direct investeren in vastgoed, oftewel: het kopen van jouw eigen woning in Catalonië, Spanje.
Stap 1: kies het type vastgoed waarin je wilt investeren
Wanneer je een woning koopt in Spanje, en je kiest ervoor om deze te verhuren, dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuren aan de volgende doelgroepen:
- Studenten;
- Senioren;
- Toeristen en overwinteraars;
- Expats of professionals.
Het eerste wat je moet bepalen wanneer je investeert in vastgoed om het te verhuren is: wil ik zelf gebruik maken van de woning of niet. En zo ja, in welke maanden. Ook een mogelijkheid: het appartement de eerste jaren ´voltijds´ verhuren, en daarna pas starten met seizoensverhuurders. Op die manier verdien je eerder je investering terug. En je kunt dan gewoon een leuke AirBNB in de buurt huren, zodat je toch vakantie kunt vieren op jouw droombestemming.
Wanneer je zo nu en dan zelf ook in de woning wilt verblijven raden wij aan om de woning verhuurbaar te maken voor studenten, toeristen en expats of professionals. Dit zijn seizoenhuurders.
Studenten brengen hun vakanties, zoals de zomervakantie in juli en augustus, vaak elders door. En als je de woning slechts in de winter verhuurt aan toeristen en overwinteraars, heb je zelf in de zomermaanden toegang tot de woning. Verhuren aan professionals betekent een tijdelijke huur, gezien de professionals na het klaren van de klus weer teruggaan naar hun land, of hun eigen woning. Mogelijk blijven ze alleen doordeweeks in de woning, wat betekent dat jij in de weekenden zelf in de woning kunt verblijven.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om te investeren in commercieel vastgoed zoals horecapanden, winkelpanden, bedrijventerreinen en kantoorpanden, of garageboxen. Ook dat rendeert goed in Spanje.
Stap 2: bepaal je aankoopbudget
Wanneer je een woning koopt in Spanje, moet je 60% van het aankoopbedrag met eigen vermogen inleggen. Voor een woning van 80.000 euro, betekent dat 45.000 euro eigen spaargeld inleggen. Denk ook aan de kosten koper, notariskosten en de kosten voor de diensten van de makelaar. De rest van het bedrag kun je via een hypotheek in Spanje aanvullen. Een hypotheek aanvragen bij een Nederlandse bank voor het aankopen van een woning in Spanje is niet mogelijk. Er bestaan wel andere soorten leningen, maar wij adviseren jou om naar een Spaanse bank te stappen. Als je daar kunt aantonen dat je de hypotheeklasten aankunt, is het verkrijgen van een hypotheek in principe geen probleem.
Als je het startbedrag voor de woning die je wilt kopen (nog) niet hebt, dan zul je daarvoor moeten sparen. Diverse Nederlandse banken hebben apps die jou bij dit spaardoel kunnen helpen.
Tips om het startbudget bij elkaar te krijgen:
- Maak een spaarpotjes aan bij jou bank. Bij de Rabobank bijvoorbeeld, kun je maandelijks een automatische transactie programmeren naar een spaarpotje, en van tevoren het doelbedrag bepalen. Vervolgens kun je zien hoe lang je nog nodig hebt om het budget te bereiken dat je nodig hebt voor de aankoop van jouw woning. En dus weet je wanneer je eens serieus rond kunt gaan kijken naar een mooie tweede woning in Spanje. Laat ons ook gerust weten wanneer je er klaar voor bent, dan noteren wij dat ook in onze agenda en kunnen wij tijdig voor jou op zoek gaan.
- Heb je bijna het budget bij elkaar, maar ontbreekt er nog een kleine som? Denk eens na over wie jou financieel zou kunnen helpen. Stel samen een contract op, en automatiseer de terugbetaling maandelijks. Je kunt samen ook een rentepercentage afspreken over de lening, bijvoorbeeld 1%. Wat ook kan, is dat je degene die jou geld leent laat delen in de opbrengsten van de huur. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook degene die jou geld leent om er beter van te worden.
Stap 3: koop een ´plug&play-woning´
Wanneer je een woning of appartement koopt die je wilt verhuren, koop deze dan zo verhuurbaar mogelijk. Vraag bij jouw makelaar of deze woning snel verhuurbaar is, en zo ja, voor welke doelgroep de woning geschikt is. De makelaar kent de buurt, en kan jou goed vertellen welke belangrijke voorzieningen dichtbij zijn. Staat er een fabriek dichtbij de woning waar veel seizoensarbeiders werken? Is er een universiteit in de wijk? Of veel voorzieningen voor senioren? Let hierop bij het aankopen van de woning.
Een voordeel van een woning kopen in Catalonië, is dat veel appartementen worden opgeleverd met het meubilair er nog in. Dat betekent dat je niet de hele inboedel nog hoeft te kopen om het appartement verhuurbaar te maken. Ziet een woning er nog niet helemaal picture perfect uit? Verbouwingen zijn betaalbaarder dan in Nederland. Als je maar de juiste, betrouwbare mensen kent. De woning verbouwen en decoreren is een extra investering, maar je kunt vervolgens wel hogere huurprijzen vragen.
Stap 4: vind een betrouwbare makelaar
Ja, ja, wij van WC-eend… Maar seriously. Laat je niet zomaar informatie op de mouw spelden. Zoek een betrouwbare partij die jou van goede informatie voorziet, en die jou ook kan helpen met het vinden van huurders, van betrouwbare professionals voor een eventuele verbouwing… Kortom: zoek iemand die de weg goed kent op de plek waar jij een woning wilt kopen! Op idealista, fotocasa en funda bijvoorbeeld kun je mooie woningen vinden in Spanje. Neem ook eens een kijkje op onze vastgoedpagina voor investeerders. En laat ons gerust weten wat je zoekt, en wat je budget is. Dan gaan wij voor jou op zoek.
Wij wensen jou veel succes en plezier met het vinden van een mooi investeringspand! En het verhuren ervan! Het is écht niet alleen weggelegd voor de allerrijksten, ook jij kunt een mooi pand kopen die jou financieel vrijer maakt. En waardoor je zo nu en dan die nodige zon-vitaminen kunt krijgen.
Meer lezen over investeren in vastgoed met weinig geld
– In het boek Rijke pa, arme pa, omschrijft Robert T. Kyosaki hoe wereldwijd veel mensen financieel onafhankelijk zijn geworden door te investeren in vastgoed.
– In ons manifest leggen vertellen wij dat investeren in vastgoed niet alleen is weggelegd voor mensen met veel geld, maar een kwestie is van goede financiële planning. Hier kun je ons manifest en bedrijfsfilosofie lezen.