Investeringen in duurzaam vastgoed in Spanje nemen toe

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De gebouwde omgeving draagt voor meer dan een derde bij aan de nationale CO2-uitstoot. Dat weet de overheid, ontwikkelaars en ook steeds meer consumenten, ook in Spanje. De vraag naar duurzame woningen groeit. Investeerders kiezen bij het kopen van vastgoed in Spanje daarom steeds vaker voor duurzame real estate. Goed voor het imago én voor het rendement.

MVO is goed voor het imago

In het beleggingsbeleid van institutionele beleggers staat steeds vaker het streven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Dat betekent dat ze een steeds groter deel van hun vastgoedportefeuille duurzaam willen beleggen.  En dan is er nog de factor pr. Voor zowel beleggers en verhuurders als huurders geldt: hoe duurzamer het vastgoed dat je bezit, verhuurt of huurt, des te beter dat is voor je imago. Oriol Forner is Business Development Manager bij de CaixaBank en zei op een conferentie over circulair bouwen onlangs:  ´Als we zo doorgaan hebben we straks 3 planeten nodig. De EU is in 2020 gestart met de ambitie om het eerste CO2-neutrale continent ter wereld te worden. Vanuit la Caixa Bank  focussen wij ons nu ook op duurzaamheid opgezet. ´
Of dit nou greenwashing is, of écht: ook veel Spaanse bedrijven hebben duurzaamheid hoog op de agenda gezet.

Duurzaam vastgoed levert op termijn meer rendement op

Verduurzamen lijkt een no-brainer. Het verduurzamen van gebouwen en woningen is goed voor de waardeontwikkeling en verhuurbaarheid van het vastgoed. Duurzame gebouwen zijn aantrekkelijk voor de gebruikers, want ze verbruiken minder energie, hebben een goed binnenklimaat en lage onderhoudskosten. Kortom: duurzaam vastgoed levert op termijn relatief meer rendement op.  Een gebouw met label A laat zich goed verhuren tegen gemiddeld een hogere huurwaarde.

duurzaam vastgoed spanje

Vastgoed verduurzamen: een aantal tips

Verduurzaming van gebouwen gaat in eerste instantie over energie-efficiëntie. Als het gaat om nieuwbouw, dan gaat het over circulariteit, dus bouwen met herbruikbare materialen en via een materialenpaspoort. Dit is in Nederland al redelijk ver ontwikkeld, in Catalonie wil men hier ook mee gaan starten. Door de bouwmaterialen voor ieder bouwwerk te catalogiseren, kunnen ze in de toekomst makkelijker hergebruikt worden.

Een bestaande woning verduurzamen doe je door:

– Het isoleren van vloeren, ramen en daken;

– Verbeteren of vervangen van verwarmings- en koelinstallaties;

– Zonnepanelen op het dak;

– LED-verlichting.

Wil je aan de slag met het verduurzamen van vastgoed in Spanje? Zoek dan een goede aannemer of architect die duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft staan. En klop eens aan bij Solarmente , een Nederlands baanbrekende zonnepanelenbedrijf in Spanje.

Lees meer over verduurzamen vastgoed in Spanje

Elektrische auto laden in Spanje via zonnepaneel op jouw woning

Zonne-energie: de voordelen op een rij 

Zonne-energie Catalonië: de aanbieders op een rij 

Circulair bouwen Spanje: de balans vinden tussen ecologie en economie 

Andere blogs

Sandra Robledo Ferrez
parte alta
Oekraïne

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen