Jubelton wordt mogelijk afgeschaft in 2022

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Wil je jouw kind of iemand anders blij maken met een ton voor een eigen huis, wacht dan niet al te lang. Dat adviseerde Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep onlangs. Zij denken dat de versobering of afschaffing van de zogenoemde ‘jubelton’ een reële mogelijkheid is.

De eenmalige schenking van maximaal 105.302 euro is bedoeld om starters te helpen op de woningmarkt. De ontvanger betaalt geen schenkbelasting over de vrijstelling. Het geld mag gebruikt worden door kinderen of andere ontvangers tussen 18 en 40 jaar om een eigen woning te kopen, te verbouwen, of om een al bestaande hypotheek af te lossen. Ook kan het geld aangewend worden om de rechten van erfpacht af te kopen.

Redenen voor afschaffing

De reden dat de politiek nadenkt over afschaffing is omdat starters met een extra ton bevoordeeld worden ten opzichte van aspirant-kopers die dit voordeel niet meekrijgen. Dat zou indirect de huizenprijzen stuwen.
In de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen staat dat SP, PvdA, De ChristenUnie, D66 en GroenLinks de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning willen afschaffen. Het CDA wil de regeling beperken. De vraag is dus of de VVD in het volgende kabinet de druk van zijn coalitiepartners kan afhouden om de schenkingsvrijstelling te laten staan.

jubelton

Regels voor de jubelton

Wie een jubelton kan schenken kan dat dit jaar nog zonder beperkingen doen. Voor de belastingvrije schenking gelden deze eisen:

  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het geld gebruiken om een eigen woning te kopen, verbouwen, een hypotheekschuld af te lossen of erfpacht af te kopen;
  • De jubelton kan één keer met een vrijstelling worden geschonken;
  • Het geld dat in 2021 wordt geschonken moet uiterlijk in 2023 worden gebruikt;
  • De ontvanger mag niet eerder een schenking hebben ontvangen met een verhoogde vrijstelling via dezelfde schenker;
  • De schenking mag ook door anderen dan de eigen ouders gedaan worden;
  • Wie de eenmalige schenking van 105.302 euro ontvangt, mag niet ook nog andere schenkingen ontvangen in hetzelfde jaar van dezelfde persoon.

Starterswoning kopen in Spanje

Over het kopen van een woning in Spanje via een schenking (jubelton) is het volgende bij ons bekend:

  • In het erf- en schenkingsrecht geldt het woonplaatsbeginsel. Belasting wordt geheven in het land waar iemand woont. Dus wie zijn vermogen aan zijn kinderen in Nederland schenkt of nalaat moet daar met de fiscus afrekenen, net zoals een Amerikaan die al tien jaar in Nederland woont dat hier met de fiscus moet.
  • Er zit volgens de Belastingdienst geen verschil tussen schenken aan iemand die in het buitenland woont en aan iemand die in Nederland woont. Er gelden dezelfde regels. Zo moet de ontvanger in Nederland bij de Belastingdienst (online) aangifte doen van de schenking als die hoger is dan de vrijstelling. Óf juist in de aangifte om een vrijstelling vragen.

Voor specifieke informatie over de mogelijkheden kun je terecht bij je fiscalist. Ook OTIS advocaten en EuroEconomics kunnen je hierover meer vertellen.

Meer lezen

Vastgoed in Spanje verkopen: wordt de meerwaardebelasting afgeschaft?

Woning huren of verhuren in Spanje: wie betaalt welke kosten?

Pedro Sánchez zegt huurtoeslag 250 euro per maand toe aan jongeren 

Woning verhuren in Spanje: hoe zit het met de belasting? 

Andere blogs

Corporativa-Casalunya_029
woning spanje
Sagrada Familia

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen