Virtuele tour door een woning in Spanje: 4 tips ter voorbereiding

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Steeds vaker bieden makelaars een virtuele bezichtiging aan van de woning. Met virtuele rondleidingen kun je een kijkje nemen in meerdere huizen achter elkaar zonder dat je ze één voor één hoeft te bezoeken. Helemaal handig wanneer je in Catalonië een woning wilt kopen. Hierbij delen wij de 4 meest belangrijkste tips om zo´n bezichtiging voor te bereiden zodat je er het meeste uithaalt.

Wat is een virtuele tour?

Een virtuele tour is een manier om een huis te bezoeken, zonder uit huis te gaan. Het is een vorm van virtual reality die het mogelijk maakt om de ruimte te bekijken alsof je er echt bent. Het is een manier die tijdens de corona-crisis steeds gangbaarder is geworden, en erg handig is wanneer je vanuit Nederland een woning wilt kopen in het buitenland. Op die manier kun je alvast een voorselectie maken van regio´s en woningen die je graag wilt bekijken. Zodat je tijdens je bezoek aan Catalonië heel effectief diverse woningen waar je interesse in hebt kunt bekijken. Het mooie is nu dat je niet het vliegtuig in hoeft te stappen om jouw woning van interesse te bekijken, maar dit gewoon op kantoor of samen op de bank kunt doen.

Soorten virtuele tours

Foto´s & video van de woning bekijken
Er zijn meerdere manieren om de woning virtueel te bekijken. Het kan ´ouderwets´, via foto´s en video´s via de woningwebsite zoals Funda of Idealista. Deze manier wordt momenteel nog het meest gebruikt. Maar wanneer je echt interesse hebt in een woning dan is alleen wat informatie en foto´s niet genoeg, dan wil je meer zien om een beter beeld te krijgen.

360 graden tour
Een nieuwere en meer uitgebreide manier van de woning bekijken is via een 360 graden tour. Dit kan via een VR-bril, maar veel makelaars bieden ook tours aan zonder een bril. Voordeel is dat je een beter beeld krijgt van de ruimte dan via foto´s en video. Een nadeel is dat je geen vragen kunt stellen aan de makelaar over de woning.

Virtuele tour via een livestream
Via een livestream, een live virtuele tour dus, de woning bekijken betekent dat je de woning niet alleen bekijkt maar samen met de makelaar. Dit type tours biedt Casalunya ook aan, omdat wij hebben gemerkt dat mensen het prettig vinden om meteen hun vragen te kunnen stellen. Ben je na een virtuele tour via een livestream door de woning écht serieus geïnteresseerd, dan is een fysiek bezoek aan de woning natuurlijk een must. In dat geval is een retourtje naar de zon boeken nodig. Ook geen straf natuurlijk.

Checklist virtuele tour door woning voorbereiden

Bij Casalunya bieden wij behalve foto´s en video´s virtuele tours via livestream aan. Je kunt deze zelf inboeken via onze agenda. Een tour duurt 20 minuten en is overdag, zodat je de woning in het (zon)licht kunt bekijken. Je ontvangt van ons een link via Zoom waarop jij en eventuele andere geïnteresseerden in de woning kunnen inloggen. Tijdens de virtuele tour door de woning kun je ons alle vragen stellen die je hebt. Wanneer de woning jou bevalt, boeken we een nieuw gesprek in om in alle rust verder te praten over jouw wensen en de aankoop van de woning.

Dit zijn onze tips om het meeste uit een virtuele tour te halen:

1. Houd de plattegrond bij de hand

Wij hebben van alle woningen die wij aanbieden een plattegrond. Als deze nog niet online staat bij jouw woning van keuze, neem dan even contact met ons op. Dan sturen wij jou deze van tevoren toe.
Ons advies is om voorafgaand aan de tour deze woning te bestuderen. Uitprinten en naast je device leggen helpt ook om te snappen waar in de woning wij precies rondlopen.

2. Maak van tevoren een vragenlijst

Schrijf alle vragen die in je opkomen op een lijst en stel ze tijdens de tour aan de makelaar.

– Heeft het huis dubbelglas;

– Wat is de ligging van de woning;

– Is de woning gehorig;

Dit zijn een aantal voorbeeldvragen die je aan ons kunt stellen tijdens de virtuele tour.

3. Vraag van tevoren belangrijke documenten op

Denk hierbij aan:

– Het energielabel;

– Maandkosten van de comunidad (de VvE)

– De vergaderstukken van de comunidad (VvE)

– Een onderhoudsrapport

Als je ze voorafgaand doorneemt, kun je tijdens de livestream gerichter doorvragen stellen over de woning zelf. Spaar je vragen niet op tot de laatste minuut, maar stel ze direct als dat kan. Vragen die je bent vergeten kun je gerust ook na de livestream stellen aan ons.

4. Bezoek de buurt via Google Street View & Google Maps

Als je de buurt waar je de woning in Catalonië hebt gezien nog niet zo kent, maak dan van tevoren zelf een kleine virtuele tour door de wijk via Google Street View. Schrijf op welke faciliteiten jij belangrijk vindt  om in de buurt van jouw (tweede) woning in Spanje te hebben, en bereken de afstand. Wandel virtueel door de straten en bekijk in alle rust de façade van de woning. Op die manier heb je tijdens de virtuele tour alvast een beter beeld van de buurt van de woning en kun je hierover ook gericht vragen stellen aan ons.

Virtuele tour boeken

Ben je op zoek naar een woning in Catalonië? Bekijk dan de woningen die wij momenteel in de verkoop hebben en boek een virtuele tour. Zit jouw droomwoning er nog niet tussen? Laat ons dan weten wat je zoekt, dan gaan wij kijken of wij een dergelijke woning voor jou kunnen vinden.

Andere blogs

Digital nomad
appartementen met zwembad
bouwvergunning

Abonneer op onze nieuwsbrief