Vastgoedzeepbel in Spanje verwacht in 2022?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Een vastgoedzeepbel is een overspannen situatie op de huizenmarkt. Het is een moment waarop de prijzen van het onroerend goed niet meer de reële waarde weerspiegelen. Ja de huizenprijzen zijn ook in Spanje gestegen, maar van een zeepbel is nog geen sprake. Maar zal dat ook zo blijven in 2022?

Stijging van de huizenprijzen in Spanje

In 2021 zijn de huizenprijzen in Spanje toegenomen. Statistiekbureau INE publiceert pas in maart de officiële cijfers van het laatste kwartaal van 2021, maar van het derde kwartaal is bekend dat er een stijging te zien was van 4,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, met een duidelijk stijgende tendens.

Toegankelijkheid van de woningmarkt

Een vastgoedzeepbel heeft alles te maken met de toegankelijkheid van de woningmarkt. Econoom Ignacio de la Torre bedacht hiervoor de woonquote als graadmeter. De woonquote is het percentage van het netto-inkomen dat aan woonlasten wordt besteed. Als dat 35 procent of meer is, dan is er sprake van een ‘gespannen vastgoedmarkt’.

Zeepbel vastgoedmarkt in 2006 in Spanje

In 2006 was de woonquote in Spanje 46 procent. In die periode bouwde Spanje meer woningen dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar. Toch ontkenden regering, de financiële sector en tal van economen hardnekkig het bestaan van een zeepbel. De belangen waren groot, en aanstaande huizenkopers moesten vooral niet ontmoedigd worden. Na het uiteenspatten van de zeepbel in 2008 ging de Spaanse bouw- en vastgoedsector door een diep dal. Toen daarna de bodem in zicht kwam van de dalingen van de huizenprijzen, gingen de buitenlandse investeerders zich ook op de woningmarkt bewegen. Hun belangstelling concentreerde zich op de twee miljoenensteden Madrid en Barcelona.

Vastgoedmarkt in 2022 in Spanje

Sinds zomer 2021 is er een recordaantal koopcontracten ondertekend en hypotheken afgesloten. De grote vraag is of deze trend zal doorzetten, of dat er sprake is van een tijdelijke inhaalslag na de lockdown begin 2020.

Momenteel ligt begin 2022 de woonquote in Spanje tussen de 30 en 32 procent. Dat betekent dat nu nog dus geen risico op een vastgoedzeepbel is. Volgens de Amerikaanse financiële toezichthouder OCC lopen landen als Canada en Nederland momenteel het risico in een vastgoedzeepbel te belanden. Op een ranking van 25 landen met het hoogste risico, heeft de OCC Spanje op de voorlaatste plaats gezet en loopt alleen Zuid-Afrika minder risico.

Dus of er sprake zal zijn van een vastgoedzeepbel in Spanje in 2022? Dat is nog niet duidelijk te zeggen. Het hangt af van:

– de toenemende vraag naar huizen;
– de invloed van de inflatie op de huizenprijzen;
– de toename van het aantal vastgoedinvesteringen gaat toenemen (onder invloed van de onzekere aandelenmarkt);
– het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de monetaire stimuleringsmaatregelen in te trekken.

Andere blogs

investering vastgoed
Corporativa-Casalunya
Costa Dorada

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen