Makelaar in Tarragona: zo pakken wij het aan

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

 

Elke makelaar in Tarragona werkt natuurlijk op hun eigen manier. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een goede verkoopmakelaar aan de Costa Daurada, is het handig om van tevoren te weten wat de specifieke aanpak is. Daarom leggen wij in dit blog uit hoe wij als makelaar in Tarragona te werk gaan.

 

 

Encargo de venta

De encargo de venta is een servicecontract dat wij opstellen voor jou als woningeigenaar. Dit contract stellen wij op in het Nederlands, Engels of Spaans: in de taal die jij spreekt. In dit contract staat het courtage, het honorarium dat je betaalt op dag van de woningoverdracht. Ook staat in dit contract dat wij audiovisuele beelden van jouw vastgoed mogen verspreiden. Wat we hierin ook opnemen is een overzicht van de verkoopdocumentatie die jij verplicht bent om aan te dragen voorafgaand op de dag van de verkoop. Denk hierbij aan het Energiecertificaat van de woning, en ook verplicht in Catalonië: de Cédula de Habitabilidad. Hierin ga jij akkoord met het feit, dat in ons geval, Casalunya jouw woning gaat verkopen. Hierin staat onder andere hoeveel procent de courtage bedraagt en of het om exclusieve of inclusieve verkoop gaat.

 

makelaar in tarragona
Intake en het opstellen van een encargo de venta

 

 

Financiële planning en tips

Bij een woning verkopen in Spanje komen veel belastingen kijken. Als makelaar in Tarragona stad (wij hebben ons kantoor in het centrum) helpen wij jou om deze op een rij te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer jouw woning verkocht is.

Verkoop jij jouw woning exclusief bij ons, dan kun je ook gebruik maken van onze dienst voor belastingaangiften (via onze Spaanse boekhouder en gestoria).

Ook helpt Casalunya om een marktconforme prijs te vinden voor jouw woning. Zodat jij hem zo snel mogelijk kan verkopen, maar dat je ook tevreden bent over de netto-opbrengst. Alles gaat in overleg.

 

 

Hulp bij documentatie (bonnetjes bewaren, gestor regelen etc)

Bij een woning verkopen komt hee veel documentatie. Hierbij kan een makelaar helpen. Ten eerste zetten we ook hier alles op een rij. Zodat je precies weet welke documentatie je nodig hebt. Als je dit al weet, maar je weet niet waar je het kunt vinden, helpen wij jou hiermee. Eigenlijk helpen wij jou met alles wat er nodig is om de verkoop tot een goed einde te brengen. Je zult niet de eerste zijn die geen NIE-nummer heeft (verplicht bij de verkoop van een woning anno 2022, nog niet bij de aankoop in 1980), of waarbij de woning niet juist geregistreerd staat. Geen zorgen, wij zetten al deze processen voor jou in gang en helpen je bij alle stappen.

 

 

Bezichtigingen

Bezichtigingen kunnen veel moeite en energie kosten, zeker als er potentiële kopers komen kijken die een andere taal spreken. Wat natuurlijk mogelijk is in Spanje, veel makelaars spreken geen Engels, laat staan Nederlands. Daarom is het, om de groep van potentiële kopers te vergroten, slim om jouw woning bij een internationale makelaar in de verkoop te zetten. Zo worden alle kijkers in hun eigen taal geholpen. Onze verkoopmakelaars spreken vloeiend Catalaans, Spaans, Engels, Nederlands en Duits. En alle communicatie in de taal van de koper en de verkoper. Mocht taal een probleem zijn, dan maken wij gebruik van een vertaalservice, ook hebben wij een netwerk van makelaars die Russisch, Frans en andere talen spreken die wij zelf niet spreken.

Woon je niet in Spanje, of in de plaats waar je de woning verkoopt? Dan is het prettig als je geen omkijken hebt naar de bezichtigingen. De makelaar agendeert deze met de potentiële koper. Het enige wat je hoeft te doen is ons de sleutels geven, of, als je dat niet wilt de deur open te doen. Wij raden aan om niet zelf bij de bezichtiging aanwezig te zijn als huiseigenaar, dit kan een mogelijke verkoop in gevaar brengen.

 

makelaar in spanje

 

 

Exclusieve verkoop, inclusieve verkoop

Bij exclusieve verkoop staat de woning maar bij 1 makelaar in de verkoop. Vaak spreek je dan samen met de makelaar een einddatum af, bijvoorbeeld over 3 maanden, een half jaar over 1 jaar.

Bij een niet-exclusieve verkoop, mag je jouw woning bij zoveel makelaars als je wil in de verkoop zetten en wordt er geen einddatum afgesproken.

Wij kunnen jou vertellen hoe wij werken en wat wij in jouw geval adviseren.

 

 

Voorloopkosten & startkosten

In Nederland rekenen makelaars voorloopkosten en startkosten. Bijvoorbeeld voor het maken van de professionele foto’s, video of 360 graden virtuele tour. In Spanje liggen de courtages hoger, en is het niet gebruikelijk om startkosten te rekenen. Wij rekenen deze voorloopkosten ook niet, die nemen wij voor onze rekening.

 

 

Courtages

De courtages in Spanje liggen een stukje hoger dan in Nederland, maar dit is iets waar je niet onderuit komt. Aangezien het een standaard is bij elke Spaanse makelaar. Tien jaar geleden was een courtage van 10% gebruikelijk. De courtages van makelaars zijn inmiddels een stuk lager. Er zijn makelaars, met name lokale makelaars, die 3% of 4% rekenen. Voor internationale makelaars liggen de courtages tussen de 5-7 %. Benieuwd hoeveel courtage wij rekenen wat er allemaal in deze prijs zit inbegrepen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Wil je jouw woning verkopen met Casalunya? Neem dan contact met ons op of mail team@casalunya.com

 

 

Meer lezen over makelaar in Tarragona voor verkoop woning

Andere blogs

bergen spanje
woning spanje
appartement spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen