Rentabiliteit vastgoedinvesteringen Spanje zakt in derde kwartaal 2021 tot gemiddeld 7%

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De bruto-opbrengst van vastgoedinvesteringen in Spanje in kantoren, winkels, woningen en garages is het afgelopen jaar gedaald. Dat blijkt uit een studie van Idealista. Stabiel blijft de winst op winkels, waarbij Tarragona zelfs tot de top 5 behoort van heel Spanje qua winstgevendheid.

Het brutorendement bij aankoop van een woning met als doel deze te verhuren, is het afgelopen jaar gedaald tot 7%. In het derde kwartaal van 2020 bedroeg het geboden rendement 7,9%. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door woningplatform Idealista.

In deze studie zijn de verkoop- en huurprijzen van verschillende winkels, garages, woningen en kantoren met elkaar vergeleken. Hieruit is de bruto rentabiliteit berekend. Conclusie: kantoren blijven de meest rendabele vastgoedinvestering. De aankoop van een kantoor in Spanje om het te verhuren biedt een bruto rendement van 11,4%, dat is 2 procent meer dan 12 maanden geleden. Bedrijfsruimten bieden een rendement van 9,4% (9,3% een jaar geleden) . Bracht het verhuren van garages vorig jaar september nog gemiddeld 8,4% op, nu is dat 6,3%- Een flinke daling.

De rentabiliteitscijfers van Idealista voor Q3 2021

investeren in vastgoed spanje

Rentabiliteit verhuur woningen in Spanje

Volgens de studie van Idealista is van alle Spaanse hoofdsteden Murcia het meest winstgevend, met 8,3%. Daarna volgt Lleida (7,9%), Huelva (7,4%), Santa Cruz de Tenerife (6,9%) en Almería (6,8%). De laagste rendementen in Spanje worden behaald door eigenaars van huurwoningen in San Sebastian (3,6%), Palma (4,4%), A Coruña (4,5%) en Barcelona (4,5%). In Madrid bedraagt de bruto- rentabiliteit 4,8%.

Tarragona in top 5 Spanje hoogste rentabiliteit winkels

Winkelpanden zijn in de meeste Spaanse hoofdsteden een winstgevende product. Het hoogste rendement wordt behaald in Lugo (13,3%), gevolgd door rendementen in Huelva (10,7%), Ávila (10,3%), Oviedo (10,3%), Tarragona (10%), Zaragoza, Burgos en Huesca (9,9% in alle drie de gevallen). In Barcelona en Madrid bedraagt het percentage respectievelijk 8,3% en 7,9%.

A Coruña en Albacete zijn de hoofdsteden waar de rentabiliteit van de panden het laagst is (7% in beide markten), gevolgd door Teruel (7,1%), Jaén (7,4%), Palencia en Segovia (7,8% in beide gevallen).

Rentabiliteit verhuur kantoren in Spanje

Het meest renderen de kantoren in Sevilla: daar is het  brutorendement 14,1%. Gevolgd door Toledo (10,1%), Huelva (8,9%), Zaragoza (8,4%) en Almería (8,2%). In Madrid daalt de rentabiliteit tot 7% en in Barcelona tot 6,2%.

Winstgevendheid van verhuur garages in Spanje

Garages zijn het minst winstgevende product voor investeerders in veel hoofdsteden. Het hoogste rendement wordt behaald in Ávila (9,2%), gevolgd door Murcia (8,5%) en Castellón (8,5%). In Barcelona bedraagt het rendement 6,3%, terwijl het in Madrid tot 4,8% daalt.

De hoofdstad met de minst winstgevende garages is Salamanca, met 2,4%, gevolgd door Granada (3,1%), Ourense (3,2%), Lugo (3,3%), Santander (3,3%) en Palencia (3,6%).

Ben je op zoek naar een investering in vastgoed in Tarragona en omstreken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder in het vinden van een investeringswoning of pand met de rentabiliteit die jij zoekt.

Meer lezen

Woonhuisverzekering afsluiten

Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje

Investeren in vastgoed: zo doe je het samen

Andere blogs

woning spanje
Digital nomad
Ontwerp zonder titel (88)

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen