Sant Jordi: vier jij ook al de Catalaanse Valentijnsdag?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De mensen die ooit in de Efteling zijn geweest kennen vast de attractie Joris en de draak. Wat veel mensen niet weten is dat het gebaseerd is op een Catalaanse traditie. Want volgens de Catalanen speelde de legende van Sant Jordi zich niet af in de Libische stad Silene, maar in de MontBlanc. Wat een dorp is in de provincie Tarragona.

De legende van Sant Jordi

In een meer leefde een draak die het leven van de inwoners lastig maakte. Om de draak in bedwang te houden gaven de inwoners hem twee schapen per dag. Tot dat op een dag de schapen niet meer genoeg waren voor de draak. Er moest dus iets anders bedacht worden, dat werden kinderen. Elke dag werd er een kind uit het dorp opgeofferd, tot dat de Princes, de dochter van de koning aan de beurt was. In haar mooiste kleren werd ze naar de draak toegebracht. Maar daar was Sant Jordi om haar net op tijd te redden van haar lot. Sant Jordi stak de draak dood met zijn zwaard en een legende was geboren.

Catalaanse Valentijnsdag

Na deze heldendaad werd Sant Jordi, in het Nederlands dus Sint-Joris genoemd, de patroonheilige van Catalonië. 23 april werd daarbij de dag van Sant Jordi. Op deze dag worden overal rozen verkocht, deze verwijzen naar hem. De legende zegt namelijk dat uit het bloed van de draak wat de grond raakte toen Sant Jordi hem doodstak, een roos groeide. En dus wordt er sinds 1456 overal in Catalonië rozen verkocht. Deze dag wordt ook wel de dag van de verliefden genoemd. Oftewel de Catalaanse Valentijnsdag.

Tradities

Een traditie van de dag van de verliefden is dat de mannen voor elke belangrijke vrouw in zijn leven een roos koopt. Toch is dit hedendaags niet de enige traditie op die dag. In 1995 verklaarde de Unesco 23 april officieel tot wereldboekendag. Daarom is het nu ook traditie dat de vrouwen een boek kopen voor de mannen.

Activiteiten

Op 23 april is er in Tarragona een boekenmarkt te vinden op de Rambla Nova. Maar om Sant Jordi echt te vieren moet je naar MontBlanc, het dorp waar de legende zich afspeelt. Hier wordt van 22 april tot 1 mei namelijk een Middeleeuws festival georganiseerd. Met onder andere een toneelvoorstelling over de legende van Sant Jordi.

Meer weten over het de activiteiten in MontBlanc? Kijk dan even op de site van het Middeleeuwse festival.

Andere blogs

vastgoedfotografie-spanje-
Tarragona station
Tarragona

Abonneer op onze nieuwsbrief