Spaanse woningmarkt in 2021: veel kansen voor kopers

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De woningmarkt in 2021 in Spanje is een kopersmarkt. De hypotheekrente is laag en de meeste woningen zijn in waarde gedaald – behalve de ´pandemie-proof´-woningen met een grote tuin of terras. Hierbij een klein overzicht van hoe wij naar de woningmarkt in Catalonië aankijken. Tipje van de sluier: we zien het zeer zonnig in voor iedereen die geld heeft gespaard om hier een woning te kopen dit jaar.

Hypotheekrente historisch laag

De rentetarieven liggen op een historisch dieptepunt. Het is een goed moment om een hypotheek af te sluiten. Het enige is dat banken sinds het begin van de pandemie wel de kredietvoorwaarden wat hebben aangescherpt. Maar wij verwachten in 2021 weer een toename van het aantal leningen dat door banken aan woningkopers wordt verstrekt. Heb je al een lening? Ga dan ook in gesprek met je bank. Wellicht is het mogelijk om je hypotheek over te sluiten. Banken hebben vanwege de pandemie last van ´bad loans´, oftewel leningen aan bedrijven die failliet zijn gegaan. Om dat gat op te vullen, is een snellere aflossing van particulieren zeer welkom. Aan je bank vragen of ze de rente willen verlagen in ruil voor een snellere aflossing, is dus helemaal geen gekke vraag.

Meer geld beschikbaar

Voor het bedrijfsleven is 2020 financieel over het algemeen geen goed jaar geweest. Maar particulieren die hun baan niet hebben verloren, zijn er financieel niet slechter op geworden. Door de beperkingen van het vrije verkeer en het thuiszitten, hebben we massaal veel minder geld uitgegeven. Terwijl de inkomens  onveranderd bleven. Het gevolg is dat het spaargeld is toegenomen, wat betekent dat huizenkopers meer liquide middelen hebben om een woning aan te kopen in 2021. Wij verwachten een inhaalslag van woningaankopen die uitgesteld waren in 2020, plus een nieuwe golf van kopers.

Woningen met tuin of terras meer waard

De voorkeuren en behoeften van huizenkopers zijn in de loop van het verplichte verblijf in huis veranderd.

Hier is veel vraag naar:

– Grotere landelijke huizen met tuinen;

– Appartementen met grote terrassen

Deze woningen gaan dus in waarde toenemen. De verwachting is dat deze trend zich in 2021 zal voortzetten.

Daling huizenprijzen

De huizenprijzen in Spanje zullen dit jaar voor het eerst sinds de crisis dalen. R.R. de Acuña & Asociados hebben dit voorspeld en denken dat de prijzen pas weer zullen stijgen vanaf 2023. Spanje bevindt zich dus in een kopersmarkt. De huizenprijzen dalen gemiddeld met 6,1%. In de kustgebieden van Catalonië worden dalingen verwacht van 7% in Barcelona en Tarragona, en 5,5% in Girona.

Woning kopen in Catalonië in 2021: onze tips

Zoek een goede aankooppartner. Persoonlijk advies is geen overbodige luxe als je in Spanje wilt aankopen. Je bereikt sneller resultaat en hebt minder kopzorgen. Werk met iemand die je vertrouwt en die jouw belangen behartigt tot je de sleutels in je handen hebt, iemand die echt een goede service biedt. Dat zijn dus niet de makelaars die jou enkel huizen tonen en je pushen naar een bod en handtekening.

Zet je wensen op een rij. Wat is jouw favoriete Spaanse bestemming? Wat voor soort woning zoek je? Welke faciliteiten wil je graag in de buurt, denk aan bergen, zee of winkels. Hoe duidelijker jij weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om te vinden wat je zoekt.

Keep it cool! Ja, de huizenprijzen dalen. En de rente is historisch laag. Kortom, het is een zeer goed moment om te investeren in een woning in Catalonië, of een andere Spaanse regio. Wij zouden de laatsten zijn die het je niet zouden aanraden, sterker nog, wij kunnen je daarbij helpen. Maar houd je koppie erbij: zorg dat je spaargeld op orde is, en houd er rekening mee dat je bij de aankoop van een woning in Spanje 60% van het aankoopbedrag moet voorfinancieren. Als dit allemaal op orde is, dan zouden we zeggen: zoek een mooie bestemming, een goede partner om jouw droomwoning te vinden en enjoy the ride!

Bronnen gebruikt voor dit artikel

Housesinspain.com
Boston Bay
Euroeconomics

Andere blogs

Huis spanje
Ontwerp zonder titel (88)
Verkoopbegeleiding woning spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen