Tarragona subsidieert 18.000 euro aan verbouwkosten voor woningen bestemd voor sociale huur

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Terwijl veel mensen zoeken naar een (huur)woning, staan er veel woningen leeg in Tarragona en omstreken. Om woningeigenaren aan te moedigen hun woning te verhuren via sociale huur, subsidieert de gemeente nu tot 18.000 euro aan verbouwkosten om de woning verhuurklaar te maken voor de sociale huur. Dit is een mooie kans voor iedereen die wil investeren in vastgoed aan de Costa Dorada, waarbij je meteen ook een positieve impact hebt op de lokale huurmarkt.

Stel je bent eigenaar van een woning in Tarragona en omstreken en je wilt deze woning graag beschikbaar stellen voor de sociale huur. Als dat zo is, lees dan verder. Als je liever je woning niet wilt verhuren via sociale huur, oftewel in beheer via de gemeentelijke huisvestingspartij in Tarragona Smhausa, dan gaat deze (financiële) ballon niet voor jou op.  Je verhuurt dan via de gemeentelijke service in Tarragona genaamd Servei Municipal de l’Habitatge i actuacions urbanes S.A., minimaal 5 jaar, tegen 10 – 20% lager dan de marktconforme huurprijs. Maar door de verbouwkosten door hen te laten financieren, haal je deze vermindering in maandelijkse huur er misschien wel uit. You do the math.

Zo werkt het

Je voldoet aan de volgende eisen:

– Je bezit niet meer dan 5 woningen in Tarragona en omstreken;

– Je wilt jouw woning voor 5 jaar (particulier) of 7 jaar (indien BV of S.L.) verhuren via de sociale huur;

– Je gaat akkoord met een huurprijs 10-20% minder dan marktcomform in Tarragona;

– Jouw woning staat leeg;

– Jouw woning mag worden opgenomen in het huuraanbod van sociale woningen van de gemeentelijke huurinstantie Smhausa in Tarragona;

– Je wilt voor de verbouwingen samen te werken met de klussers van Smhausa, waarbij de rekening rechtstreeks naar Smhausa gaat;

– Je wilt de verbouwingen in 6 maanden afronden;

– Je wilt meewerken aan een technische, financiële en legale intake vanuit de gemeente.

Dit zijn de subsidies per onderdeel voor het verbeteren van de woning:

Verbouwing Maximale subsidie
Keuken 5000 euro
Badkamer 3800 euro
Waterinstallaties 1500 euro
Gasinstallaties 1000 euro
Elektrische installaties 3000 euro
Schoonmaak 1500 euro
Bouwherziening 2000 euro
Isolatie 5000 eur0
Dubbel glas & isolatie 5000 euro
Verkrijgen van Cédula de habitabilidad (document van bewoonbaarheid) 350 euro

Sociale huur in Tarragona

Vanuit de Spaanse regering worden gemeentes opgeroepen om de sociale huur te stimuleren binnen hun gemeente. De gemeente Tarragona trekt daarom nu 1.1 miljoen euro uit om woningeigenaren te stimuleren hun woning op te geven voor sociale huur. Trekkers van dit project binnen de gemeente zijn Eva Miguel Gascón, net als Jordi Dies directielid bij Smhausa.
Zij zeggen hierover: ´We hebben het proces van aanvragen van de subsidie zo makkelijk mogelijk gemaakt. Als we meer sociale huurwoningen kunnen aanbieden dan heeft dat een positief effect op de stad. Het zijn de woningeigenaren die besluiten welke verbouwingen ze willen doen, maar ze kunnen rekenen op de klussers van Smhausa en hoeven hen niet zelf te betalen. Dat gaat rechtstreeks uit het subsidiepotje, waardoor je het niet hoeft voor te schieten. Als we zien dat  dat de subsidie op is, dan kunnen we er eventueel nog een schepje bovenop doen.´

Lees je dit en wil je aan de slag? Vraag dan een cita previa aan en vraag naar de mogelijkheden via Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes S.A., Carrer dels Descalços 15 in Tarragona. Tel.: 977 244 056 en e-mail: info@tarracohabitatge.cat.

Business case maken

Als je dit ziet als een kans en je wilt een business case maken, dan is het handig om een beeld te hebben van de marktcomforme huurprijzen in Tarragona.

Dit zijn de actuele marktprijzen per m2 in Tarragona provincie op dit moment.

Stel dat jouw woning 100 meter groot is, dan zou je deze nu voor 760 euro per maand kunnen verhuren. Verhuur je deze via Smhausa, dan zou deze voor 10-20 % onder de marktprijs worden verhuurd, voor minimaal 5 jaar (indien particulier). Of deze huurprijzen voor 5 jaar worden vastgelegd, daarover hebben wij momenteel geen informatie, dus het zou goed zijn hier zelf even naar te informeren.

tarragona

Is de staat van de woning zo dat er flink verbouwd moet worden? Wellicht heb je dan een interessante businesscase te pakken.

Meer lezen over investeren in Spaans vastgoed voor de verhuur

Investeren in vastgoed Spanje: als DGA of particulier?

Huurgarantie verzekering afsluiten in Spanje: onze tips

Woning huren of verhuren in Spanje: wie betaalt welke kosten? 

Huurwoningen Spanje in handen van nationale en internationale banken 

Andere blogs

Tarragona station
zee appartement spanje
Tarragona station

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen