Woning schenken in Spanje populairder als gevolg van pandemie

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Woning schenken in Spanje: in 2021 zijn er volgens de Algemene Spaanse Raad van het Notarissen maar liefst 174.866 woningen geschonken. Dat is een stijging van 30,7% ten opzichte van 2020. Dit is een direct gevolg van de pandemie en de onzekerheid die dit met zich meebracht rondom een mogelijk plotseling overlijden. Ook een toename van solidariteit onder familieleden en het vermijden van successierechten in de toekomst zijn redenen voor toename. Het zijn niet alleen de Spanjaarden die dit vaker overwegen, dit geldt ook voor buitenlandse woningeigenaren.

 

type woningen
Chalet in Creixell

 

 

Schenken bij leven: doen!

 

Er zijn diverse voordelen als je schenkt bij leven. Je vermijd geschillen over de erfenis onder erfgenamen.

Ook kun je, als je tijdens leven schenkt, nog voorwaarden stellen aan de schenking. Bijvoorbeeld afspreken dat jij vruchtgebruiker ben van de woning en in geval van verhuur zelf de opbrengst krijgt van de huurinkomsten.

En met name: je voorkomt dat er veel belasting moet worden betaald over jouw vermogen. Wanneer jouw erfgenamen alles in één keer erven, dan valt de erfenis al snel in de hoogste belastingschijf. Oftewel: er moet veel meer belasting over het vermogen worden betaald dan wanneer je het bij leven zou schenken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om bij leven te schenken. Als het gaat om geld, dan kunnen (klein)kinderen jaarlijks gebruikmaken van een schenkingsvrijstelling. Schenk je een woning, dan zijn er in Nederland forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen

 

 

 

Woning schenken in Spanje: hoe het werkt

 

 

Om een woning op een andere naam te krijgen moet je altijd naar de notaris. Die regelt de woningoverdracht en organiseert de inschrijving van de nieuwe eigenaar in het kadaster en gemeentelijk register.

Financieel gezien bestaat het schenken van de woning uit het verkopen van de woning en het schenken van de koopsom. Ook in Spanje.

Ook bij schenking moeten successierechten worden betaald in Spanje, net als bij een erfenis. Hoeveel dat verschilt per Spaanse regio. Bekijk hier meer informatie hierover voor de Spaanse regio Catalonië.

De ontvanger van het huis (of het onroerend goed) moet vervolgens nog de volgende gemeentelijke vermogenswinstbelasting (plusvalía municipal) betalen, op basis van de kadastrale waarde van de grond en de ouderdom van het onroerend goed.

De schenker moet aangifte doen van inkomstenbelasting (IRPF) over de “winst”. Met andere woorden, als het overgedragen onroerend goed meer waard is dan de aankoopwaarde van de woning, moet tussen 19% en 23% worden betaald, afhankelijk van de waarde van de schenking.

 

 

 

Situatie in Nederland: mogelijke afschaffing jubelton

 

Eerder schreven wij in een blog al over de mogelijke afschaffing van de jubelton in Nederland. Wil je jouw kind of iemand anders blij maken met een ton voor een eigen huis, wacht dan niet al te lang. Dat adviseerde Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep onlangs. Zij denken dat de versobering of afschaffing van de zogenoemde ‘jubelton’ een reële mogelijkheid is.

 

 

Schenken via de vruchtgebruikformule in Spanje

 

Als je fiscale kosten wilt besparen, bespreek dan met jouw boekhouder de mogelijkheid om onroerend goed te schenken via de vruchtgebruikformule. Het recht van vruchtgebruik (Frans: usufruit) is een recht dat gevestigd kan worden op een goed in juridische zin (zakelijk recht), om gebruik te maken van goederen die eigendom zijn van iemand anders en daarvan de vruchten te genieten.

 

 

Meer fiscaal nieuws lezen

 

 

 

Woning kopen aan de Costa Daurada?

 

Ben je benieuwd naar de woning van de foto’s bij dit artikel? Deze staat momenteel (zomer 2022) bij ons in de verkoop. Hier kun je meer informatie vinden en de foto’s bekijken van deze woning, die staat in de prachtige kustplaats Creixell. Heb je interesse in een bezichtiging, neem dan gerust contact met ons op. Bekijk hier de rest van ons aanbod.

 

Andere blogs

Casalunya
vastgoedfotografie-spanje-
Tarragona station

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen