De Pyreneeën van Catalunya: place to be in de winter

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

In de Catalaanse Pyreneeën is het hele jaar door van alles te doen. In de winter kun je er skiën in de besneeuwde bergen, een ritje op een hondenslee maken en relaxen in een spa met thermaal water. De après-ski kan worden gehouden in de gezellige bars van Vielha, dicht bij skistation Baqueira-Beret. Niet gek dat veel Catalanen graag in dit unieke stukje Catalonië op (kerst)vakantie gaan.

VALL D’ARAN

De Vall d’Aran is een smalle vallei in de Pyreneeën. Een handige uitvalsbasis om de Aranese vallei te verkennen is hoofdstad Vielha. Omdat de vallei vrij klein is, hoef je vanaf deze stad vaak niet langer dan een halfuur te rijden naar een bezienswaardigheid of attractie. In de Vall d’Aran heerst een Atlantisch klimaat. Uniek is het feit dat de Vielha-tunnel een scheidslijn vormt tussen het warme, mediterrane klimaat en het koude, regenachtige Atlantische klimaat. Rijd je vanaf Vielha met regen en donkere lucht de tunnel in, dan is de kans groot dat je bij het uitrijden van de tunnel aan de andere kant van de berg weer je zonnebril moet opzetten.

casalunya

VIELHA E MIJARAN


Deze stad met Aranese naam wordt in de Catalaanse volksmond ook vaak afgekort tot ‘Vielha’ (spreek uit als bjè-ja). Het heeft een inwoners aantal van 5600. Het stadje is een goed voorbeeld van hoe de dorpjes in de vallei eruitzien: woningen en chalets gemaakt van opeengestapelde stenen met daarboven een leistenen dak. Vielha doet op sommige plekken Zwitsers aan. In de winter wordt dat gevoel nog eens versterkt door het aantal wintersporters dat hier verblijft. De meesten skiën op de pistes van Baqueira-Beret. Tijdens het hoogseizoen is er volop leven in de kosmopolitische restaurantjes en eetcafés in de sfeervolle, historische binnenstad. Deze wordt doorkruist door de rustig kabbelende rivier de Nere.

BAQUEIRA-BERET

Dit skigebied is met meer dan 100 kilometer skipiste het tweede wintersportgebied van Spanje. De hoogste bergtop reikt tot 2510 meter. De Spaanse koning en koningin maakten hier talloze afdalingen en droegen zo bij aan de populariteit van Baqueira-Beret. Het zal je niet verbazen dat de Spaanse jetset zich er graag laat zien. In de omgeving zijn luxe skihotels en restaurants te vinden. Meer informatie over skiën in Baqueira via de officiele website (geopend van november tot april).

casalunya

RITJE OP EEN HONDENSLEE

Ook leuk om te doen is de afgelegen bergtoppen verkennen op een slee die door honden wordt voortgetrokken. Je vertrekt vanaf skiparadijs Baqueira-Beret en gaat daarna de ‘wildernis’ in. Boek de tour in de winkel van Montgarri Outdoor in Vielha. Deze activiteit is alleen mogelijk van december tot april. Boek hier via Montgarri.com.

Veel plezier in de sneeuw!

Meer lezen over Catalunya

Luxe villa´s skigebied Baqueira Beret uitverkocht 

Messi opent luxe hotel in Catalaans skiparadijs Baqueira Beret 

Reus Airport: vlieg binnen 2 uur van Eindhoven naar Tarragona

Andere blogs

slaapkamer
Tiny house
Casalunya

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen