Hypotheek in Spanje: 40.000 euro lenen via hypotheek of persoonlijke lening?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je wilt een terrein of (tweede) woning kopen in Spanje. Om dit te financieren moet je 40% van het totaalbedrag voorfinancieren. De rest van het aankoopbedrag kun je financieren met een hypotheek of een persoonlijke lening. Stel dat het gaat om een bedrag van 40.000 euro, wat is dan wijsheid: een hypotheek of een persoonlijke lening?

Hypotheek mogelijk vanaf 50.000 euro

Eén van de eerste zaken om rekening mee te houden is dat veel banken geen hypotheek verstrekken over bedragen onder de 40.000 euro. ING Spanje verstrekt bijvoorbeeld geen hypotheken voor een bedrag onder de 50.000 euro. Het is overigens bij de ING mogelijk om je hypotheek 100% online aan te vragen.

 

Hypotheek of lening: voordelen en nadelen

Hypotheken brengen kosten met zich mee die de kosten van dit type lening verhogen. Denk aan een taxatierapport, de notaris of documentatie van het kadaster. Aan de andere kant gelden er voor een persoonlijke lening hogere rentetarieven.

– Rentetarieven persoonlijke lening: tussen 5% en 8% (2021)

– Rentetarieven hypothecaire lening: minder dan 2,5% (2021)

De termijn voor het terugbetalen van een persoonlijke lening is meestal 10-12 jaar, voor het terugbetalen van een hypotheek mag je 20-30 jaar de tijd nemen.

Persoonlijke situatie goed doorrekenen

Iedere situatie is anders, en ook ieders financiële plaatje. Advies is dus om alle scenario´s goed door te rekenen.

Het hangt natuurlijk af van de kosten voor het afsluiten van een hypotheek, maar over het algemeen geldt dat je bij een laag bedrag (lager dan ongeveer €20.000) en een korte looptijd met een persoonlijke lening voordeliger uit bent (bron: Consumentenbond).

Goed om te weten bij het afsluiten van een persoonlijke rekening is dat je wanneer je de lening annuïtair aflost, de rente fiscaal kunt aftrekken. Een ander voordeel: een persoonlijke lening is een apart product. Het heeft geen invloed op de risico-opslag van je hypotheek.

 Meer lezen

Hypotheek in Spanje: 5 adviezen voordat je deze aanvraagt

Hypotheken in Spanje historisch laag

Hypotheek tweede huis Spanje: hier moet je op letten

Andere blogs

appartement spanje
appartement Parte Alta Tarragona
dakterras

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen