Luxe woning in Spanje verkopen: waarom daar een makelaar voor inhuren?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Sommige mensen kiezen ervoor om hun woning in Spanje zelf te verkopen, bijvoorbeeld door deze te uploaden op woningplatform Idealista. Voordeel is dat je geen commissie betaalt aan de makelaar die je inhuurt om jou te helpen met de verkoop. Nadeel is dat je alles zelf moet doen. Van het bepalen van de verkoopprijs, de bezichtigingen, tot en met de onderhandelingen en juridische afhandeling. 

 

Goedkoop is vaak duurkoop

 

De kosten voor een makelaar in Spanje liggen een stuk hoger dan in Nederland: normaliter rekenen makelaars voor het verkopen een courtage van de woning 5% van de verkoopprijs, plus BTW.
Dat kan je ertoe aanzetten om te denken: ik doe het zelf.

Hierbij is het goed om jezelf af te vragen wat het je kost als je voor niet voor de beste verkoopprijs  in een zo kort mogelijke tijd verkoopt. Hoeveel geld, tijd en moeite jou dat kost. Het is in dat geval raadzaam om toch een professional in de arm te nemen die het onderste uit de kan haalt om jouw woning goed te verkopen. En die ervoor zorgt dat er geen fouten optreden, waardoor de transactie wordt vertraagd, je de woning voor minder moet verkopen en je woning erg lang in de verkoop staat, wat ook weer kosten met zich meebrengt (denk aan IBI, belastingen en alle diensten die je hebt gecontracteerd zoals een alarmsysteem, gas, water, licht, VvE-kosten etc.)

 

Kennis van de lokale markt

 

Een makelaar in Spanje kent de Spaanse vastgoedmarkt als geen ander. Dat betekent dat ze goed weten wat de woning op dit moment waard is en welke elementen de woning nóg waardevoller kunnen maken. Een makelaar is goed in het bedenken van een slimme verkoopstrategie en is juridisch gedekt tegen risico’s in het verkooptraject. Als je geen Spaans spreekt en de cultuur in Spanje nog niet zo goed kent, en toch een woning wilt verkopen in Spanje, doe dit dan niet zonder een makelaar. En het liefst met eentje die Nederlands spreekt en de contracten voor je kan vertalen.

 

casalunya

 

Makelaar: dealmaker, PR-manager en projectleider inéén

 

 

Een goede makelaar is een succesvolle onderhandelaar. Bij de verkoop van een woning draait het niet alleen om de verkoopprijs, er zijn ook andere voorwaarden waar afspraken over gemaakt moet worden. Denk aan de termijn van sleuteloverdracht, wel of geen overname van de meubels (en welke dan) etc.

Verder is een goede makelaar ook een koning in PR: denk aan het inzetten van moderne marketing- en communicatiemiddelen om de aandacht van potentiële kopers te trekken. Goede makelaars hebben ook een breed eigen netwerk in de vastgoedsector, denk aan investeerderspartijen.

Is er eenmaal interesse getoond in jouw woning? Dan zorgt een makelaar ervoor dat beide partijen hier overeenstemming over bereiken. Ondertussen begeleidt de makelaar de zowel de verkopende partij als de kopers gedurende het  hele proces: voor, tijdens en na de verkoop. Ook als het gaat om juridisch en fiscaal advies.

 

Woning verkopen in Spanje?

 

Wil jij jouw woning in Catalonië verkopen en ben je op zoek naar een Nederlandstalige makelaar om jou hierbij te helpen? Neem dan contact op met Casalunya voor vrijblijvend advies.  Wij zijn gespecialiseerd in het verkopen van woningen in Catalonië, met name aan de Costa Daurada. Dit doen wij met een klein en dedicated team vanuit kuststad Tarragona. Lees ook hoe klanten de samenwerking met Casalunya hebben ervaren.

 

casalunya

 

 

 

Meer lezen 

 

Contrato de arras: wat is het en waar moet je op letten? 

Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje 

Huis bouwen in Spanje: zo gaat het in zijn werk 

Andere blogs

woning kopen in l ametlla del mar
Casalunya
Digital nomad

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen