Santes Creus klooster bezoeken: uitje op een half uur rijden van Tarragona

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Op een half uur rijden van Tarragona ligt het klooster Santes Creus, in het dorp Aiguamúrcia. Een ideaal uitje voor een halve ochtend of dag. Ideaal voor als je zin hebt in een autorit door de wijngaarden, waar in september de druiven worden geoogst. Het klooster is een monumentaal en indrukwekkend gebouw. Het dorp telt diverse zonnige terrasjes waar je een heerlijke lunch of brunch kunt bestellen. 

Klooster van Santes Creus

In 1170 is men begonnen met de bouw van de cisterciënzerabdij. In 1221 werd de kerk ingewijd hoewel ze waarschijnlijk nog niet voltooid was. Tot 1870 deed het klooster dienst als klooster, maar tijdens de derde Carlistenoorlog werd het gebruikt als gevangenis. Inmiddels zijn de vernielingen aangericht weer opgeknapt en nu is de voormalige abdij een nationaal monument in het bezit van de Generalitat van Catalunya. Je kunt er tentoonstellingen bekijken en er worden ook concerten gehouden in de concertzaal waar plaats is voor  500 personen.

santes creus

Santes Creus: ideaal uitje op zondag

Zondag is in Catalonië een dag waarop mensen elkaar ontmoeten om te sporten én om samen te eten met de familie. In en rondom het Santes Creus klooster zie je op zondag veel wielrenners, gezien de omgeving prachtig is om doorheen te fietsen. Rond een uurtje of 11 strijken velen neer op de terrasjes voor een uitgebreid ontbijt. Nabij het klooster zijn veel restaurants, waaronder calcotada restaurants.
En op zondag is er ook nog de eredienst in de ochtend. Met net iets meer dan een tiental mensen worden er dan liederen in het Catalaans gezongen en naar een preek geluisterd.

Smullen van een heerlijk broodje in Bar el Mig

Je kunt diverse terrasjes kiezen, maar als je erge trek hebt dan raden wij Bar el Mig aan. De keuze op de menukaart voor de broodjes is reuze en bovendien hebben ze allemaal een interessante, actuele naam. In 2021 is er een broodje genaamd ´confinamiento ´(lockdown) bijvoorbeeld. Bestel er een lekkere vermut (lees hier wat voor drankje vermut is) bij en genieten maar.

Als je een stukje naar beneden woont dan kun je wandelen langs de rivier. In de tijd van de pandemie zijn de barbecues gesloten, maar normaliter kun je barbecueën naast de rivier. Er staan picknicktafels klaar.

santes creus

Aiguamúrcia: de huizenmarkt

In Aiguamúrcia, het dorp waar het klooster van Santes Creus staat, kent iets meer dan 600 inwoners. Het aanbod van koopwoningen is niet heel erg groot (2021.).

Op het moment van schrijven (september 2021) hebben we even een kijkje genomen op Idealista. Via Idealista kun je er een kasteel kopen van 2,8 miljoen op een steenworp afstand van het klooster. En een chalet van bijna 200 meter voor 160.000 euro en 250 meter voor 250.000 euro. Ook staat er niet zo veel te huur, op het moment van schrijven één appartement voor 900 euro per maand.

santes creus

Veel plezier in Santes Creus!

Meer lezen

Paardrijden aan de Costa Daurada in El Catllar

Samen wandelen in Tarragona

Creixell: prachtige kustplaats aan zee 

Andere blogs

Strand Spanje
appartement in torredembarra
calig

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen