Tarragona: hotspot voor digital nomads

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je wist het zelf natuurlijk al, maar inmiddels weten de meeste managers en klanten het ook: op afstand werken kan prima. En dat is goed nieuws voor wie al jaren droomt van een digital nomad-bestaan. Alleen: hoe pak je het aan en hoe herken je een mooie digital nomad bestemming? 

Digital nomad worden: tips om te starten

Prachtig allemaal, alleen… hoe kun je een mooi leven voor jezelf opbouwen als digital nomad? Waar begin je? Hierbij delen wij een aantal tips.

1. Bedenkt wat voor werk je wilt gaan doen

Wat vind je het leukste om te doen? Waar krijg je energie van? Welke activiteit zorgt ervoor dat je de tijd vergeet, waar ga je compleet in op? Als je dit weet, dan ben je al een heel eind om te bepalen van welk werk je gelukkig wordt. Heb je wel een idee maar kan je het nog niet helemaal pinpointen? Lees dan het boek van Richard N. Bolles ´What Colour is your parachute´ of volg een online cursus bij The Jobfitters.

2. Ga op zoek naar inkomsten

Oftewel: wat is jouw talent waard op de markt? Om hier een idee van te krijgen, kun je een kijkje nemen op platformen zoals UpWork en Fiverr. Er zijn nog veel meer andere platformen, maar dit is een goede start. Andere professionals kunnen daar een klus uploaden die jij voor ze kunt uitvoeren. Veel mensen halen hier een riant maandsalaris vandaag, voor anderen werkt het minder goed.

Als dat laatste voor jou geldt, misschien kun je dan eens nadenken over wie jij in je netwerk zou kunnen helpen met jouw kwaliteiten. Pak de stoute schoenen aan, bel, vertel je plan en kijk wat er gebeurt. Waar een wil is, is een weg zeggen wij altijd maar. En als je klanten krijgt, denk dan van tevoren goed na over jouw uurprijs.

Een andere mogelijkheid, en dat is wellicht de meest comfortabele optie, is het gesprek aangaan met jouw werkgever. En vragen of je een aantal maanden vanuit het buitenland mag werken. #durftevragen. Denk goed na over de voordelen en nadelen voor jouw werkgever als jij een aantal maanden niet fysiek aanwezig bent. Hoe beter je je van tevoren verplaatst in je manager, hoe beter jouw argumenten kunnen zijn om hem of haar te overtuigen.

Bouw een online bedrijf. Online trainingen, e-books, affiliate marketing websites: veel mensen verdienen hier maandelijks genoeg mee om van te kunnen leven.

Tip: start alvast met deze werkzaamheden voordat je gaat. Zo weet je al of je er succes mee kunt hebben. Heb je een fulltime baan? Misschien kun je tussen 19.00-21.00 uur in plaats van Netflix kijken, alvast starten met je sidehustle.

3. Kies een digital nomad bestemming

Voordat je naar the fun part gaat, is het belangrijk om eerst een financieel plan voor jezelf te maken. Het helpt als je een zo precies mogelijke inschatting kunt maken van wat je inkomsten per maand zullen zijn.
Als je dat eenmaal weet, dan kun je bepalen hoeveel je maandelijks kunt uitgeven. Reken van tevoren zoveel mogelijk uit. Misschien is het in Laos nog mogelijk om voor 5 euro te overnachten, maar een vliegticket naar Laos – of weer terug naar Nederland als er iets aan de hand is – is wel een stukje duurder dan laten we zeggen een retourtje Barcelona.

Populaire digital nomad hotspots wereldwijd

Wie wel eens in Chiang Mai (Thailand) en op Bali is geweest, weet dat je als digital nomad niet eenzaam hoeft te zijn. Op die plekken wonen en werken ontzettend veel digital nomads. En dat is niet voor niets. De kwaliteit van leven is daar erg goed, en het geld dat ze verdienen is daar tig keer zo veel waard. Waardoor wonen in een huis met zwembad, massages en elke dag uit eten daar gewoon kan, en ze ook nog geld overhouden om te sparen of te investeren. Andere populaire digital nomad plekken wereldwijd zijn: Medellín in Colombia, Buenos Aires in Argentinie, Nosara in Costa Rica en Playa del Carmen Mexico.

Zoek je het toch liever wat dichter bij huis, bijvoorbeeld in Europa, dan zijn dit de hotspots:

–  Lissabon. Behalve dat het een prachtige stad is, is het erg betaalbaar om te wonen en bestaat er een grote digital nomad gemeenschap. Dat betekent dat er veel faciliteiten zijn om jou daar het leven makkelijk te maken. Zo heeft de Algarve en ook de mooie stad Porto veel co-working plekken en co-livingplekken, vanuit waar je kunt werken en in contact kunt komen met andere slimme online ondernemers.

– Bansko (in Bulgarije)

– Berlijn

– Boedapest

– Boekarest (Roemenië)

– In Spanje: Las Palmas,  Barcelona en sinds een aantal jaar ook Tarragona.

Zo herken je een digital nomad hotspot

Als je een bestemming uitkiest als digital nomad, dan staan deze zaken waarschijnlijk op je wensenlijstje:

  • De plek heeft betaalbare woonruimtes en coliving spaces;
  • Het is er het hele jaar door mooi weer;
  • Je kunt er lekker en goedkoop uit eten;
  • Het is een perfecte uitvalsbasis voor avontuurlijke sporten;
  • Binnen een half uur sta je aan zee en in de bergen;
  • De taal is redelijk makkelijk te leren of de locals spreken goed Engels;
  • Er is een vliegveld in de buurt;
  • Het internet is van goede kwaliteit, met op veel plekken gratis wifi;
  • Er is een groot cultureel aanbod, zoals dorpsfeesten, architectuur of musea;
  • De stad heeft betaalbare woonruimte, en barst van de hippe cafés en restaurants.

Barcelona is lange tijd een hotspot geweest voor digital nomads, maar omdat Barcelona net als alle andere Europese steden zeer in prijs is gestegen, worden andere locaties steeds populairder. Valencia bijvoorbeeld is een plek waar steeds meer Nederlanders en online ondernemers naartoe verhuizen, net als Tarragona.
In Tarragona bestaat zelfs een Nederlandse Club (kijk maar hier!). Zowel Valencia als Tarragona voldoen aan alle wensen op het wensenlijstje van een digital nomad.

Wij wensen jou veel succes met het starten als remote worker. Mocht je Tarragona overwegen als plek om te gaan wonen en werken, laat het ons dan gerust weten. Wij kunnen je helpen aan een huurwoning (en aan een koopwoning natuurlijk ook).

Andere blogs

Tarragona station
Spaanse hypotheek
appartement La Pineda

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen