Telewerken Tarragona fiscaal nog aantrekkelijker met de Start-up Wet

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De Spaanse Minister van Economie, Nadia Calviño, wil de Digitale Transformatie van Spanje versnellen. Daarom is er, onder andere door haar, achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe wet, genaamd Ley de Creación y Crecimiento Empresarial. Met deze wet, die ook wel bekend staat als de Start-up wet, wil Spanje een aangenamer klimaat creëren voor start-ups en Digital Nomads in Spanje. Spanje speelt hierdoor in op wat tijdens de corona-crisis de norm is geworden, namelijk locatie-onafhankelijk werken. Ook in Nederland hoeven veel werknemers niet meer terug te komen naar kantoor. Steeds meer mensen laten hun woning en locatiekeuze dus afhangen van waar ze graag willen wonen en leven, in plaats van de locatie van hun werkgever. En dan is Spanje qua leefstijl en klimaat natuurlijk een zeer aantrekkelijke plek voor telewerkers… 

Start-up wet: deze professionals komen in aanmerking

Om de belastingvoordelen van de Start Up wet te genieten, moet je eerst in Spanje je status als internationale telewerker aantonen. Deze wet geldt voor werknemers van een buiten Spanje gevestigde onderneming die naar Spaans grondgebied reizen om hun werkzaamheden digitaal vanuit Spanje uit te voeren. Of voor niet-Spaanse ZZP´ers  digitaal op afstand werken en hun inkomsten grotendeels (80% of meer) via buitenlandse bedrijven genereren.

Samengevat is de wet voor:

– Professionals die vanuit Spanje op afstand werken voor een buitenlands bedrijf;

– Digital nomads;

– Professionals die werken voor een in Spanje gevestigde buitenlandse onderneming.

Telewerken Spanje: dit zijn de verbeteringen

Tot nu toe was fiscaal legaal vanuit Spanje werken als Digital Nomad nogal een gedoe.  Er was geen ad-hocvergunning en het zogenaamde “non-profit visum” was de enige optie die het best bij deze gevallen paste. Met de goedkeuring van de Start-Up wet in Spanje wordt het aanvragen van een passende werkvisum een stuk makkelijker. In een nieuw soort visum is het voor telewerkers niet meer verplicht worden om een buitenlands identificatienummer te hebben, NIF genoemd. Dat scheelt een hoop ritjes naar de burgerlijke instanties.

Een ander groot voordeel zijn de meer soepele belastingregelingen. Val je in de doelgroep, dan betaal je lagere belastingtarieven voor de IRNR (de inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen). Je mag dan niet langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijven, anders wordt je aangemerkt als ingezetene. Als je inkomen onder de 600.000 euro per jaar is, dan betaal je niet 24% maar 15% belasting.

Naamloze vennootschap oprichten fiscaal aantrekkelijker

In sommige gevallen kan het voordelig zijn om een vennootschap op te richten. Bijvoorbeeld als je meerdere appartementen wilt kopen in Spanje als investering. Voortaan hoef je niet 3.000 euro als startkapitaal te hebben om een naamloze vennootschap op te richten in Spanje (een S.L.). Bovendien is het oprichten van een naamloze vennootschap makkelijker: je kunt dit digitaal binnen 10 dagen regelen. Wil je de activiteiten van je vennootschap stopzetten, dan kan dat per e-mail doorgegeven worden. Dat scheelt weer heel wat ingewikkelde bureaucratische procedures.

Verder verlaagd de overheid de vennootschapsbelasting  25% tot 15% gedurende maximaal vier jaar voor start-ups. Deze korting is natuurlijk vooral prettig voor start-ups die goed boeren, want als je de eerste jaren verlies lijdt (en de start-up ziet als investering) dan maakt een lager percentage van vennootschapsbelasting natuurlijk niet zo veel uit.

Nog even geduld

Wanneer treedt de nieuwe Start-Up wet en het visum voor digitale nomaden in werking? De planning is: over een aantal maanden.  

Op 6 juli 2021 heeft de regering het wetsontwerp ingediend. Dit is de fase die voorafgaat aan de inwerkingtreding van een wet. Deze is al onderworpen aan openbare raadpleging, dat wil zeggen dat burgers al hebben deelgenomen door suggesties, meningen en bijdragen te leveren. Deze bijdragen worden momenteel bestudeerd met het oog op hun eventuele aanpassingen in de toekomstige wet. Wanneer dit evaluatieproces is afgerond, zal de regering een definitieve tekst maken. Zodra deze wordt goedgekeurd door het Congres van Afgevaardigden  zal de wet in werking treden. Als het zover is, zullen wij dat via een blog laten weten.

Telewerken Tarragona: iets voor jou?

Bij Casalunya krijgen wij steeds vaker aanvragen van mensen die in Catalonië een appartement of huis willen kopen, ook om vanuit hier te kunnen werken. Ook krijgen wij steeds vaker aanvragen voor tijdelijke huur. Kijk even rond op onze website, of stuur ons een mailtje. Lang niet alle woningen die wij in de verkoop hebben publiceren we op deze website namelijk.

Ben jij op zoek naar een zonnige digital nomad locatie? Kom dan eens kijken in Tarragona. Vanuit Reus Airport sta je hier zo. Er zijn diverse coworkings in Tarragona, mocht je toch liever niet binnenshuis willen werken. Met goed internet en prima koffie. En tot eind november en vanaf april kun je in de pauze even zwemmen in zee! Als dat niet goed is voor de productiviteit!

Andere blogs

Oekraïne
woning spanje
wijnproeverij

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen