Vastgoed in Spanje verkopen: wordt de meerwaardebelasting afgeschaft?

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Vastgoed in Spanje verkopen is sinds deze maand fiscaal aantrekkelijker. De gemeentelijke meerwaardebelasting is eind oktober 2021 door het Grondwettelijk Hof in Spanje ongrondwettelijk heeft verklaard. Bij overdracht van stedelijk vastgoed, door verkoop, erving of schenking, was de zogenaamde ‘plusvalia municipal’ altijd een vaste kostenpost. Gemeentes in heel Spanje lopen miljoenen euro´s mis, als dit besluit niet wordt teruggedraaid. Maar voor woningeigenaren betekent dit fiscaal gezien goed nieuws.

Gemeentelijke meerwaardebelasting: wat is dat eigenlijk?

De officiele benaming voor gemeentelijke meerwaardebelasting is IIVTNU, maar in de volksmond wordt het plusvalia municipal genoemd. Stel je bent eigenaar van een perceel of een woning. In de loop van de tijd wordt deze meer waard. Op het moment dat je jouw onroerend goed verkoopt, moet je over die meerwaarde belasting aan de Spaanse gemeente waar jouw vastgoed staat betalen. De uitspraak van het Tribunal Constitucional zou een einde aan de ‘plusvalia municipal’ voor lopende en toekomstige overdrachten van woningen betekenen.

Vastgoed in Spanje verkopen

Gevolg afschaffing meerwaardebelasting voor gemeentes

Deze meerwaardebelasting gaat rechtstreeks naar de gemeentekas en kan gezien worden als een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een gemeente. De gemeentes in Spanje zijn dan ook bezorgd, en moeten nu hun begroting voor 2022 herzien. In totaal zouden de gemeentes in heel Spanje hierdoor samen 2,5 miljard euro mislopen. 

De gemeente Tarragona en omringende gemeentes zullen volgens een berekening jaarlijks zo´n 33 miljoen euro mislopen, als de gemeentelijke meerwaardebelasting daadwerkelijk wordt afgeschaft in Spanje. Voor de gemeente Tarragona is dit een inkomstenbron die 8 miljoen euro per jaar genereert, lezen wij in Diaria de Tarragona. Salou strijkt er jaarlijks 1 miljoen mee op, Reus 3,8 miljoen, Cambrils 2,7 miljoen, El Vendrell 2 miljoen en Torredembarra 1,5 miljoen. Madrid zal 500 miljoen euro zal mislopen, Barcelona naar schatting 180 miljoen euro,  Zaragoza 45 miljoen euro en de gemeente Santander loopt naar eigen zeggen 12,6 miljoen euro mis. 

Gevolg afschaffing meerwaardebelasting voor woningeigenaren

Jouw vastgoed in Spanje verkopen is, als je dat toch al van plan was, nu een extra goed moment. Het gemiddelde bedrag dat door belastingbetalers wordt betaald aan gemeentelijke meerwaardebelasting varieert tussen 3.000 en 6.000 euro. De te betalen bedragen hangen af van de kadastrale waarde van het overgedragen onroerend goed ten opzichte van de verkoopprijs.

Om te berekenen hoeveel dat is, moet je de kadastrale waarde van de grond vermenigvuldigen met het aantal jaren dat de grond jouw eigendom is geweest. Verkoop je een grond met winst dan betaal je meerwaardebelasting. Is dat binnen 5 jaar, dan betaal je 3,7 %, binnen 10 jaar dan is het 3,5 %, binnen 15 jaar dan is het 3,2% en binnen 20 jaar 3 %. 

Hoe nu verder?

De federatie Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) zegt dat de Spaanse overheid met maatregelen moet komen om het gemis van gemeentekas inkomsten na deze gerechtelijke uitspraak te compenseren. De regering heeft echter om geduld gevraagd want de definitieve uitslag moet nog bestudeerd worden waarna gewerkt kan worden in een alternatief.

Wat veel verkopers van woningen zich nu afvragen is: kan ik de meerwaardebelasting die ik aan de gemeente heb betaald met terugwerkende kracht terug ontvangen? Elke gemeente hier op haar eigen manier mee omgaan wanneer je hiertegen in beroep gaat. 

Meer lezen

Belastingen bij aankoop van een huis in Spanje toegelicht

Belastingregels voor tweede woning verhuren in Spanje

Contrato de arras: wat is het en waar moet je op letten? 

 

Andere blogs

Tarragona station
zonnepaneel
Casalunya

Abonneer op onze nieuwsbrief

Ga naar de inhoud