10 slimme tips om jouw woning in Spanje duurzamer te maken

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Duurzaam wonen10 slimme tips om jouw woning in Spanje duurzamer te maken

Je woning verduurzamen is een belangrijke stap om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dit geldt ook voor woningen in Spanje, waar het warme klimaat en de grote vraag naar energie een uitdaging vormen voor duurzaamheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je woning in Spanje te verduurzamen, zodat je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook kunt besparen op je energierekening. In dit artikel bespreken we enkele tips om je woning in Spanje te verduurzamen, van het isoleren van je huis tot het gebruik van groene energie.

 

1. Isoleer je woning

Een essentiële stap naar het verduurzamen van je woning is het isoleren ervan. Vooral in Spanje, waar het klimaat vaak warm en droog is, is het belangrijk om te zorgen dat de hitte buiten blijft. Met goede isolatie kun je ervoor zorgen dat de temperatuur binnen aangenaam blijft en daarmee bespaar je op je energierekening.

 

 

2. Plaats zonnepanelen

Een groot voordeel van wonen in Spanje is de overvloed aan zonuren per jaar. Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak, kun je deze zonne-energie omzetten in elektriciteit en besparen op je energierekening. Het is wel belangrijk om te weten dat de regelgeving omtrent zonnepanelen in Spanje soms complex kan zijn. Daarom is het verstandig om je hier goed over te laten informeren, voordat je overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Eén van onze partners is een leverancier van zonnepanelen, bij hen kun je ook een maandabonnement afsluiten waardoor je de investering niet in één keer hoeft te betalen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

zonnepanelen

 

3. Kies voor een zuinige airco

In Spanje kan het behoorlijk warm worden, waardoor een airco bijna onmisbaar is. Het is echter wel belangrijk om een zuinige airco te kiezen, zodat je niet te veel energie verbruikt. Kies bijvoorbeeld voor een airco met een hoog energielabel en zorg ervoor dat deze goed onderhouden wordt.

 

 

4. Gebruik LED-verlichting 

Een andere manier om energie te besparen, is het gebruik van LED-verlichting. LED-lampen zijn namelijk een stuk zuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan bovendien veel langer mee. Door je verlichting te vervangen door LED-verlichting, bespaar je niet alleen op je energierekening, maar hoef je bovendien minder vaak lampen te vervangen.

 

 

5. Installeer een zonneboiler 

Naast het plaatsen van zonnepanelen, kun je er ook voor kiezen om een zonneboiler te installeren. Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen en kan daarmee een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening. Bovendien is een zonneboiler een duurzame oplossing, omdat het geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Door te kiezen voor een zonneboiler draag je dus niet alleen bij aan het verduurzamen van je woning, maar ook aan een beter milieu.

 

zonneboiler

 

6. Gebruik duurzame materialen

Als je gaat verbouwen of renoveren, kies dan voor duurzame materialen. Deze materialen gaan langer mee en zijn bovendien beter voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor hout met een FSC-keurmerk, wat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

 

 

7. Bespaar op water

Water is in Spanje een schaars goed, dus het is belangrijk om hier zuinig mee om te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop en gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als deze volledig gevuld zijn. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van je tuin of planten. Dit is niet alleen duurzaam, maar kan ook helpen om je waterrekening te verlagen.

 

 

8. Kies voor dubbel glas

 In Spanje kan het behoorlijk warm worden, maar in de winter kan het ook behoorlijk koud zijn. Dubbel glas zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je op je energierekening. Bovendien zorgt dubbel glas voor minder geluidsoverlast en een betere isolatie tegen bijvoorbeeld pollen en stof.

 

 

9. Gebruik groene energie

Je kunt ook overwegen om over te stappen op groene energie. Dit is energie die opgewekt is uit duurzame bronnen, zoals zon, wind en water. Door over te stappen op groene energie, draag je bij aan een beter milieu en verminder je de CO2-uitstoot. In Spanje zijn er verschillende aanbieders van groene energie, dus het loont om hier goed naar te kijken.

 

groene energie

 

10. Kies voor een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Het is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt en dit gebruikt om je huis te verwarmen. Een warmtepomp is duurder in aanschaf dan een traditionele cv-ketel, maar op de lange termijn kun je hiermee veel besparen op je energierekening.

 

 

In Spanje zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Wij kunnen jou hier verder over informeren. Door je woning te verduurzamen draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar het kan ook nog eens zorgen voor een hogere waarde van je woning. Bovendien kun je op de lange termijn veel besparen op je energierekening. Een duurzame woning is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Woon jij in spanje en wil je jouw woning verduurzamen? Neem dan contact met ons op!

 

 

Meer lezen over duurzaam wonen in Spanje 

 

Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

 

Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends

 

Circulair bouwen in Spanje: dit zijn de initiatieven 

 

Circulair bouwen Spanje: balans vinden ecologie en economie

Andere blogs

Ontwerp zonder titel (88)
Cala Jovera strand in Tarragona
appartement La Pineda

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen