Bouwvergunning aanvragen Spanje: onze tips

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Je hebt een woning gekocht in Spanje. Nu begint het feest pas. Om te bouwen, verbouwen of renoveren moet je een bouwvergunning in Spanje aanvragen. Hierbij een aantal tips hoe dat werkt en hoe je het opknappen van je huis zo zorgeloos mogelijk kunt laten verlopen. 

Bouwvergunning aanvragen: een goede en legale start

In Nederland is het voor diverse verbouwingen nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen, dat kan online via dit loket. Voor een bouwvergunning aanvragen in Spanje kan dit (nog, in 2021) niet online. Toch is het belangrijk dat je dit aanvraagt voordat je start met de opknapwerkzaamheden. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een hoge boete. Daarnaast zul je de werkzaamheden met terugwerkende kracht moeten legaliseren, of in het ergste geval de aanbouw moeten laten slopen.

Het aanvragen van een bouwvergunning in Spanje verschilt per regio. Omdat wij actief zijn in de regio Catalonië en specifiek Tarragona delen wij onze kennis over verbouwen in Catalonie en specifiek Tarragona.

Vergunning aanvragen voor eenvoudige verbouwingen

Een kleine bouwvergunning aanvragen in Catalonië betekende voorheen dat je een licencia de obra menor moest aanvragen. Omdat dit een bureaucratische rompslomp en professionals en woningeigenaren vaak zonder toestemming startten met de verbouwing, heeft de gemeente de aanvraag van de licentie versneld.

Op dit moment is het enkel nodig om bij de gemeente een ´Voorafgaande kennisgeving van werkzaamheden´ te communiceren, in het Catalaans heet dit een Comunicació prèvia d’obres.

Voorbeelden van obras (werkzaamheden) waarvoor je toestemming van de gemeente kunt krijgen via een kennisgeving van werkzaamheden:

– een nieuwe keuken plaatsen;

– het betegelen van het terras;

– vernieuwen van de elektrische installatie;

–  loodgieterswerkzaamheden.

Ga je echt iets aanpassen aan de structuur van de woning, dan heb je een vergunning nodig voor een obra mayor, oftewel een grote bouwvergunning.

Comunicació prèvia d’obres aanvragen Tarragona

Om een kleine bouwvergunning aan te vragen, moeten je de vereiste documenten meenemen naar de gemeente. Na het betalen van de bouwbelasting kan er onmiddellijk gestart worden met het legaal uitvoeren van de werkzaamheden. De hoogte van het bedrag van de bouwbelasting hangt af van de totale prijs van de bouwwerkzaamheden.

1. Ga naar deze pagina van de gemeente Tarragona (2021)

2. Bepaal of je  sol.licitud article 3.1, 3.2, 3.3 nodig hebt voor de toestemming. Dit doe je door op alledrie de solicituds te klikken en naar beneden te scrollen naar de lijst. Je kunt het Catalaans vertalen met Deepl.com.

3. Vul het formulier in en overleg met jouw klusbedrijf of zij jou de verbouwplannen kunnen presenteren in een tekening en een plan en of zij ook naar de gemeente toe de initiatiefnemer van de werkzaamheden willen zijn (promotor).

4. Neem contact op met een afvalverwerker waar de afvalmaterialen naartoe kunnen worden gebracht. Wij hebben goede ervaring met Grinyo. Stuur ze een email via grinyo@grinyo.com waarin je aangeeft wat je project is en dat je een certificaat nodig hebt waarin staat dat je via hen het afval zal laten verwerken.

Je kunt deze tekst kopieren en in de email zetten:

Hola, necesito un certificado para justificar los residuos para mi obra X (omschrijf je verbouwing).

Als je deze eenmaal hebt, dan is je aanvraag bijna compleet.

Let op: de afvalverwerker zal je een borg laten betalen. Deze krijg je terug zodra je jouw verbouwing als klaar aanmeld bij de afvalverwerker. Dit is een actie voor jouw klusbedrijf of aannemer, maar goed om zelf ook op te letten.

bouwvergunning aanvragen spanje

Bouwvergunning in Spanje aanvragen voor grotere bouwprojecten

Een obra mayor, oftewel een grote verbouwing, is een bouwkundig project dat technisch niet eenvoudig maar complex is.

Voorbeelden van obra mayor:

– Integrale verbouwing van een gebouw;

– Een wijziging in de structuur;

– Uitbreiding in hoogte of volume;

– Sloop of verkaveling;

– Nieuwbouwwerkzaamheden.

Het is nodig om een uitgebreide technische documentatie aan te vragen hiervoor.  Paul Draaijer, de architect met wie wij samenwerken, heeft dergelijke aanvragen (obra mayor) al heel vaak verzorgd voor klanten voor wie hij een woning heeft ontworpen. Als het om een grote bouwvergunning gaat kun je dit beter laten verzorgen door de betrokken professional, gezien deze aanvragen een stuk ingewikkelder zijn dan een licentie voor een obra menor. Het bedrag dat je moet betalen aan de gemeente is ook een stuk hoger.

bouwvergunning aanvragen spanje

Foto: Coetasa Tarragona

Vergunning aanvragen grote verbouwing gemeente Tarragona

Het aanvragen van een grotere verbouwing is meer werk plus de gemeente is strenger.

Je kunt deze dienst uitbesteden aan een professional (informeer bijvoorbeeld bij lokale Nederlandse architect Paul Draaijer) of je kunt er zelf mee aan de slag.

In geval van het laatste zijn dit de stappen:

1. Print je aanvraag voor bouwvergunning uit (hier vind je het document, 2021)

2. Neem 3 exemplaren mee van het project, ondertekend door een technicus.

3. Noteer naam en adres van de architect, aannemen of ingenieur.

4. Vul de vragenlijst in van de gemeente (Generalitat) over de verbouwing.

5. Zorg ervoor dat de verstrekte documentatie een beoordeling bevat van de hoeveelheid afval die de verbouwing zal genereren. Op basis daarvan wordt de hoogte van het bedrag van de licentie vastgesteld. Let op dat je ook een aanvaardingsdocument, ondertekend door een erkende afvalbeheerder, meeneemt het afval juist te kunnen scheiden. Dit document moet het codenummer van de beheerder bevatten, het adres van het terrein en het bedrag dat is ontvangen als waarborg voor het latere beheer.

6. Neem ook een bewijs mee van betaling van gemeentelijke belastingen.

Bouwvergunning aanvragen in Tarragona

Voor een bouwvergunning aanvragen in Tarragona kun je terecht aan de Rambla Nova 59, bij Ajuntament de Tarragona en dan het Departament de Llicències d’obres. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de regels en de gevraagde documentatie, net als op de pagina´s die we eerder in dit artikel hebben gecommuniceerd. De pagina is in het Catalaans, via Deepl.com kun je deze pagina vertalen in het Nederlands. Je kunt de ambtenaren ook een email sturen via llicencies@tarragona.cat.

Locatie: Rambla Nova 59

Vraag hier de cita previa aan om van tevoren een afspraak te maken. Zomaar langsgaan kan niet (meer).

Veel succes met het verkrijgen van de bouwvergunning!

Op zoek naar een woning?

Wil jij een nieuw leven opbouwen in Catalonië, maar ben je nog zoekende naar een goede manier? Laat ons weten wat je zoekt. Als makelaarskantoor in Catalonië (Tarragona) kennen wij exact de mogelijkheden van de lokale markt. Of je nou op zoek bent naar een terrein, een appartement of een luxe villa.

Laat ons weten wat je zoekt, dan voorzien wij jou van advies. Ook als wij jou zelf niet verder kunnen helpen.

Meer lezen

Huis bouwen in Spanje: zo gaat het in zijn werk 

10% ROI voor Duitse investering naar aankoop pand Constantí (te verbouwen)

Woonhuisverzekering afsluiten Tarragona

Andere blogs

ecologisch verantwoorde huizen
vastgoedfotografie-spanje-
Corporativa-Casalunya

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen