Een dag in het leven in Catalonië: Calçotada

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

De mensen die in Catalonië zijn geweest weten vast wat een calçotada is. Voor de mensen die het niet weten, calçots zijn een soort lente-uien die op vuur bereid worden en in dakpannen geserveerd worden. Althans dat is het snel uitgelegd. Er komt namelijk nog veel meer bij kijken dan alleen verbrande uien eten.

Auteur: Sanne Kroeze

Even voorstellen

Voordat ik over mijn eerste calçotada ooit ga vertellen, doe ik eerst snel een voorstelrondje. Ik ben Sanne Kroeze en studeer communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen. De komende 5 maanden loop ik stage bij Casalunya. En omdat dit mijn eerste keer in Catalonië is, kan ik nog met “frisse” ogen naar tradities (en problemen) kijken. Waardoor je de komende tijd vast nog meer van mij gaat lezen over het leven in Spanje. Nu snel verder naar de calçotada.

How-to-calçotada

Een calçotada is een typische Catalaanse traditie. Meestal wordt dit gehouden in een de open natuur met een grote groep vrienden en familie. De calçots worden bereid op vuur en gegeten met een speciale calçot saus genaamd romesco. Een calçot eten is best een ding. Het is dus even afkijken hoe de buren het doen, want de calçot moet “gepeld” worden. De zwarte verbrande laag gaat eraf. Het makkelijkste is om de bovenkant vast te houden, een hand erom heen te doen en dan langzaam naar beneden te trekken. Zo blijft het deel wat je kan eten (als het goed is) over.

Nederlandse club in Tarragona

De Nederlandse club in Tarragona bestaat uit, de naam verraadt het al, Nederlanders die in Tarragona wonen. Deze vereniging organiseert elke 2e donderdag van de maand een koffieochtend en elke maand een speciaal evenement. In februari was dit dus de calçotada in Miami Platja bij het restaurant La Borda d’en Mane. Niet helemaal op de traditionele manier dus, maar daarom niet minder gezellig. 

Samen met een vriendin zijn we, door de penningmeester en zijn vrouw, opgehaald in Tarragona. In de wandelgangen hoorde we al dat wij de gemiddelde leeftijd flink naar beneden zouden halen. Toch werden we met open armen ontvangen en voelde we ons heel erg welkom.

De ontgroening
Voordat het tijd was voor de dakpannen, werd er pan con tomate geserveerd. Ook typisch Catalaans, dit is een (geroosterd) broodje dat ingesmeerd is met knoflook, tomaat en een goede olijfolie. Daarna kon het echte werk beginnen. De calçots en de daarbij horende saus kwamen op tafel. De handschoenen konden aan en rond de tafel waande iedereen zich even in Nederland met een Catalaans tintje. Aangezien je de calçots net als een haring eet. Ondertussen vloeide de rode wijn ook rijkelijk. Terwijl je al bijna vol was van de calçots, kreeg je nog een bord vol met vlees. En om het Catalaanse feest af te sluiten kregen we als nagerecht Crema Catalana. Met een volle buik en een hoofd vol verhalen werden we vervolgens weer in afgezet in Tarragona.

Interesse gekregen in het bijwonen van een evenement? Of lid worden van de Nederlandse Club Tarragona? Kijk dan hier

Andere blogs

Woning spanje
Casalunya
appartement spanje

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen