Sant Jordi

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Sant Jordi, ook wel bekend als Saint George, is een veel gevierde feestdag in Catalonië, Spanje. Op 23 april wordt de dag gevierd. Sant Jordi staat bekend als een dag van liefde, cultuur en romantiek. Op deze dag schenken mensen elkaar bloemen en cadeautjes en vind je de straten versierd met bloemen en gevuld met boeken- en bloemenkraampjes.

Sant Jordi is een heilige van Catalonië. De legende van Sant Jordi is een Catalaans verhaal dat dateert uit de 14e eeuw. Volgens de legende leefde er een woeste draak in een klein stadje in Catalonië. De draak zou de stad terroriseren door zijn vee en zelfs zijn burgers op te eten. De koning van de stad was wanhopig op zoek naar een oplossing voor het drakenprobleem en besloot elke dag een jong meisje aan het beest te offeren. Op een dag werd de prinses van de stad gekozen als het volgende slachtoffer van de draak. Toen ze op het punt stond door de draak te worden verslonden, verscheen een dappere ridder genaamd Sant Jordi op zijn witte paard en doodde de draak met zijn zwaard. Uit het bloed van de draak groeide een prachtige rode rozenstruik, en Sant Jordi plukte een roos en gaf die aan de prinses.

Sant Jordi werd een symbool van moed en de rode roos die aan de prinses werd geschonken, werd een symbool van liefde en romantiek. De traditie van het uitwisselen van boeken over Sant Jordi begon in de jaren 1920 toen Miguel de Cervantes, de Spaanse schrijver die ‘Don Quixote’ schreef. Overleden op Sant Jordi. Sindsdien is het een traditie geworden om op deze dag ook boeken cadeau te doen.

Er vinden veel culturele evenementen plaats op Sant Jordi, zoals signeersessies, poëzielezingen en muziekuitvoeringen. Je kunt ook straatartiesten en ambachtslieden vinden die hun werk tentoonstellen, scholen en bibliotheken organiseren literaire evenementen en veel musea bieden op deze dag gratis toegang.

Een van de meest opwindende evenementen van Sant Jordi is de prijsuitreiking van literaire prijzen in de Catalaanse taal, de Sant Jordi Awards. Het wordt bijgewoond door de belangrijkste schrijvers, uitgevers en culturele persoonlijkheden van Catalonië.

Kortom, Sant Jordi is een feestdag die liefde, cultuur en moed viert. Het is een dag waarop mensen samenkomen om boeken en rozen uit te wisselen, te genieten van festiviteiten en de Catalaanse cultuur te eren. Of je nu een boekliefhebber, een romanticus of een cultuurliefhebber bent, Sant Jordi is een must-see evenement als je ooit de kans krijgt om Catalonië te bezoeken.

Andere blogs

appartement torredembarra
Digital nomad
Corporativa-Casalunya

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen