Zonne-energie: de voordelen op een rij

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Het gebruik van zonnepanelen neemt momenteel exponentieel toe in Catalonië. Niet iedereen weet hoe zonnepanelen werken, daarom hierbij de voordelen op een rij.

Wat is zonne-energie

Zonne-energie is de energie die wordt verkregen uit het gebruik van elektromagnetische straling van de zon. De zonnestralen stralen ongeveer 180 triljoen kilowatt uit en komen binnen via de atmosfeer (de atmosfeer filtert ze eruit, zodat een groot deel van de “slechte” straling buiten het aardoppervlak blijft).

Dit soort energie wordt al sinds de oudheid door de mens benut en de technologieën zijn in de loop der jaren verfijnd.

Deze energie kan worden omgezet in elektrische energie of thermische energie, afhankelijk van de toegepaste energieverwerking. Zonne-energie is een van de schoonste en meest hernieuwbare energiebronnen, en het massale gebruik ervan zou een einde kunnen maken aan enkele van de belangrijkste problemen in de wereld, zoals het tekort aan energie en de klimaatverandering.

Werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel is een apparaat waarmee energie kan worden opgevangen uit zonnestraling. Deze term omvat zowel zonnecollectoren, die in het algemeen worden gebruikt om water te verwarmen met behulp van thermische zonne-energie.

Andere panelen zijn fotovoltaïsche panelen. Die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken met behulp van fotovoltaïsche zonne-energie. Deze elektrische energie kan worden opgeslagen in een batterijsysteem of aan het net worden toegevoerd. Daartoe moet worden geïnvesteerd in systemen die deze acties kunnen uitvoeren. Hoewel een investering vereist is, betalen zij zichzelf op lange termijn terug.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een aantal voordelen die een investering meer dan de moeite waard maken. In feite heeft het profiteren van zonne-energie tegen de huidige prijs van zonnepanelen volgens deskundigen een zeer hoge IRR (Internal Rate of Return).

Hierbij de voordelen op een rij:

– Hernieuwbare en volledig schone energie. De energie van de zon zal er altijd zijn, dus er is geen risico dat ze opraakt, en er is genoeg voor iedereen. Tegelijkertijd hebben deze panelen geen chemische middelen of verbranding of enig ander vervuilend proces nodig, zodat ze ideaal zijn voor de bescherming van het milieu.

– Vermindering van vervuilende vormen waarin energie wordt opgewekt. Dit helpt om een einde te maken aan de opslag van kernafval en fossiele brandstoffen.

– Zeer hoge mate van zelfvoorziening op energiegebied. Dit betekent dat jouw afhankelijkheid van de bedrijven die u van elektriciteit voorzien, veel minder wordt. Dit bespaart op elektriciteits- en gasrekeningen, vooral in gebieden met langer en intenser daglicht zoals Spanje.

Deze panelen kunnen op grote schaal worden geïnstalleerd om grote hoeveelheden energie op te wekken, zoals de luchthaven van Kerala in India, die uitsluitend door zonne-energie wordt aangedreven.

Soorten zonnepanelen

Er zijn veel diverse soorten zonnepanelen. Houd bij jouw keuze rekening met het type mayteriaal waarvan de zonnepanelen zijn gebruikt. Denk ook na over hoeveel ruimte je hebt om deze te plaatsen. En besef dat je enkel met de aanschaf van een paneel nog niet klaar bent, je hebt ook een andere installaties nodig om de energie op te slaan en te transformeren voor gebruik van electronische apparaten.

Tegelvormige panelen

zonnepanelen daktegels

Dit zijn kleine panelen die zo zijn ontworpen dat zij zich kunnen aanpassen door een groot aantal ervan samen te voegen en zo de vorm aan te nemen van het oppervlak waarop zij worden aangebracht.

Concentrerende systemen

zonnepanelen

Deze panelen hebben ingebouwde reflecterende oppervlakken die in staat zijn de fotonen op de PV-panelen te concentreren.

Bifaciaal zonnepaneel

zonnepanelen

Deze panelen zijn vervaardigd er ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk licht wordt opgevangen op de twee oppervlakken van het zonnepaneel.

Thermische zonnepanelen

zonnepaneel

Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in thermische energie. Zij hebben talrijke huishoudelijke en industriële toepassingen en worden onderverdeeld in 3 verschillende types, afhankelijk van de maximumtemperatuur die zij kunnen bereiken.

Hybride zonnepanelen

Zij vergemakkelijken de gelijktijdige omzetting van zonne-energie in warmte en elektriciteit. Het belangrijkste voordeel je voor installatie ervan niet zoveel ruimte nodig hebt, aangezien zij zowel het opwekken en het omzetten van energie qua functies combineren.

Ben jij een professional actief in de duurzaamheidsbranche in Spanje?

Ben je als professional actief in de duurzaamheidsbranche en ken jij de weg in Spanje voor het verduurzamen van woningen? Neem dan contact met ons op, wij werken graag samen met professionals die duurzaamheid net als ons een erg belangrijk thema vinden. Wij verkopen de huizen, jij maakt ze duurzaam. Laten we samenwerken!

 Meer lezen over duurzaam wonen in Spanje

Milieuvriendelijk wonen in Spanje: 4 trends om in de gaten te houden

Duurzame woning Spanje: de zonneboiler

Elektriciteitsprijzen stijgen tot recordhoogte in Spanje

Andere blogs

appartement spanje
zwembad appartement spanje
dakterras

Abonneer op onze nieuwsbrief