Prefab woning financieren in Spanje via zelfbouwhypotheek of lening

Geschreven door:

Deel deze blog met anderen:

Heb jij een prefab woning aanbieder gevonden in Spanje plus een terrein waar je deze (legaal) op mag plaatsen? Gaaf! Vraagje: hoe ga je dit betalen? Als je het geld hiervoor niet op de bank hebt staan moet je op zoek naar financiering. Hierbij een aantal tips en aanbieders op een rij. 

Prefab woning financieren vanuit Nederland

In Nederland zijn er diverse hypotheekverstrekkers die prefab woningen financieren.

Bij het aanvragen van een hypotheek zal een bank de volgende zaken gaan bekijken:

– de leeftijd van de prefab woning (Huga installeert ze trouwens binnen 24 uur in Spanje)
– de grootte van de prefab woning
– de staat van onderhoud en eventuele benodigde renovatie
– de financiële middelen van jou als koper
– wensen rondom hypotheekvorm, type rente, verzekeringen en aflossingstermijn

Bankaire instellingen die adverteren op prefab woning financieringen zijn: ABN Amro, Woonhypotheek (Belgie) en SNS.

Persoonlijke lening of hypotheek: welke kies ik?

De prijs van de prefab woning is bepalend voor het type financiering dat je moet zoeken. Is het bedrag lager dan 50.000 euro? Dan bieden banken vaak de mogelijkheid van een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek.

Stel je hebt 50.000 euro nodig voor aankoop van jouw prefab huis in Spanje. Leen je dat via een hypotheek, dan betaal je een lagere rente, maar betaal je wel 2.200 euro aan kosten voor de notaris, register, makelaarskantoor, belastingen en taxatie. Deze kosten heb je niet als je een persoonlijke lening aan gaat. Alleen is de rente van een persoonlijke lening wel hoger.

Volgens een berekening van Idealista zou bij een variabele hypotheek met een looptijd van 20 jaar en een rente van 0,99%+euribor de maandelijkse betaling ongeveer 225 euro bedragen bij een lening van 50.000 euro voor een prefab woning. Reken hierbij dus nog de kosten van 2.200 voor notaris etc.

Bij een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar en een rente tussen 5% en 8% zijn de maandelijkse kosten voor een lening van 50.000 euro tussen de 530 en 607 euro.

Is de prefabwoning mobiel? Let dan heel goed op. Want dan wordt de woning aangemerkt als roerend goed. Dat betekent dat banken hier geen hypotheek over verstrekken. Om deze toch te financieren moet je je spaargeld gebruiken of een  persoonlijke lening afsluiten.

Voorwaarden hypotheekverstrekking prefab woning Spanje

Alle banken zullen eerst kijken of zowel het perceel als de prefab woning voldoen aan de richtlijnen. Dit zijn de richtlijnen voor het legaal plaatsen van een prefab woning op een perceel.

Voorwaarden:

– Het perceel waarop het huis zal worden gebouwd, moet een stedelijke kwalificatie hebben;

– Het huis moet verankerd zijn aan de grond via een fundering (Huga prefab huizen hebben standaard een ingebouw fundament);

– Het project moet zijn goedgekeurd door het College van Architecten;

– Je beschikt over de benodigde gemeentelijke vergunningen om aan te tonen dat jouw project  in overeenstemming is met de stedenbouwkundige voorschriften;

– Het eigendom moet correct zijn geregistreerd in het Kadaster.

Heb je hulp nodig met het verkrijgen van vergunningen, de aanschaf van een perceel of registratie in het kadaster? Neem contact met ons op, wij hebben een netwerk van architecten die jou kunnen helpen met het verkrijgen van vergunningen. Ook hebben wij zelf diverse percelen in ons portfolio in en rondom Tarragona, misschien zit daar een mooi terrein voor jou tussen om jouw prefab woning op te zetten.

Overzicht van Spaanse banken met zelfbouwhypotheek

Hierbij een overzicht van banken in Spanje die inspelen op de prefab trend door daarvoor hypotheken te verstrekken. Het type hypotheel dat je moet hebben is de zelfbouwhypotheek, oftewel la hipoteca autopromotor.

BBVA

In tegenstelling tot traditionele hypotheken levert BBVA bij een zelfbouwhypotheek niet al het geld voor de lening in één keer, maar doen zij betalingen naarmate de werkzaamheden vorderen. Met andere woorden, er is een eerste provisie (overeen te komen) en de volgende bedragen worden betaald volgens vaste data van oplevering. Bij de zelfbouwhypotheek die BBVA aanbiedt, is er een aflossingsvrije periode van maximaal 36 maanden. Lees hier hun blog over het financieren van prefab woningen. Je kunt de hypotheek hier aanvragen.

 Banco Santander

Banco Santander biedt ook een zelfbouwhypotheek aan. Zij kunnen ook financieel helpen in de aanschaf van een terrein. Hiervoor hebben zij het hypothecaire product Hipoteca Otras Finalidades in het leven geroepen met een hypothecaire lening tot 60% van de getaxeerde waarde van het terrein. Lees hier meer informatie.

Andere aanbieders van zelfbouwhypotheken zijn:

Bankia, Bankinter, Liberbank en Targobank.

Via Rankia kun je een overzicht inzien per bank welk type interesse ze vragen, tot hoeveel ze financieren en welke bankaire producten je er nog meer (verplicht) moet bijbestellen.

Op zoek naar een terrein in Catalonië?

Wil jij een nieuw leven opbouwen in Catalonië, maar ben je nog zoekende naar een goede manier? Laat ons weten wat je zoekt. Als makelaarskantoor in Catalonië (Tarragona) kennen wij exact de mogelijkheden van de lokale markt. Of je nou op zoek bent naar een terrein voor een prefab huis of het bouwen van een woning of een ´plug& play´ appartement of een luxe villa. Laat ons weten wat je zoekt, dan voorzien wij jou van advies. Ook als wij jou zelf niet verder kunnen helpen.

Meer lezen

Prefab huis kopen in Spanje

3D-geprinte woning in Spanje kopen

Huis bouwen in Spanje: zo gaat het in zijn werk

Andere blogs

nie nummer tweede huis spanje
zee spanje
Cala Jovera strand in Tarragona

Blijf up to date

Sluit je aan bij meer dan 500 mensen die twee keer per maand ons advies ontvangen